Het wereldbeeld van Martin Bosma

3 oktober 2010 

We moeten elkaar regelmatig zijn tegengekomen, ook al werkten we bij concurrerende media. Oost-Knollendammer Martin Bosma schreef tot 1990 voor dagblad De Zaanlander, ik produceerde sinds 1986 teksten voor de eveneens Zaanse krant De Typhoon. Ongetwijfeld hebben we elkaar meermalen ontmoet tijdens persconferenties of evenementen die een artikeltje verdienden, maar ik bewaar geen enkele herinnering aan Bosma. Jammer wel, gezien zijn levensloop sindsdien.

De Zaanlander was fout in de oorlog, De Typhoon begon in 1944 als verzetskrant. Waarschijnlijk omdat in de Zaanstreek de historische kennis goed verankerd was en de gemiddelde krantenlezer van oudsher links stemde, bleef De Zaanlander na de opheffing van haar naoorlogse verschijningsverbod een klein blaadje, met rond de vijfduizend abonnees. De Typhoon-aanhang bedroeg al snel het vier- à vijfvoudige. Tot 1992 dan, toen beide bladen fuseerden en veranderden in Dagblad Zaanstreek. Martin was toen al vertrokken bij het lokale dagblad. Hij ging politicologie studeren aan de Universiteit van Amsterdam (“Een links bolwerk, niet altijd een pretje”, zegt hij in zijn CV over die periode). In 1990, het jaar dat hij zijn doctoraal politicologie haalde, begon ik met diezelfde studie. Aan diezelfde universiteit.  

1990. De Berlijnse muur was een jaar eerder neergehaald en bij de UVA-afdeling politicologie heerste verwarring. Op de verplichte boekenlijsten prijkten nog altijd de publicaties die onze docenten, veelal oud-communisten, hadden geschreven. Alleen was de lesstof van Siep Stuurman, Philip van Praag en Meindert Fennema op slag gedateerd. Hun voormalige helden Marx, Engels en Lenin werden in rap tempo vervangen door Coca Cola, McDonald’s en Mercedes Benz. Het waren de eerste tekenen dat links uit de mode raakte en het kapitalisme de toon ging zetten. Op de politieke faculteit van de UVA leken ze dat nog niet door te hebben. Bosma’s verzuchting in zijn CV dat de Universiteit van Amsterdam in die tijd een links bolwerk was, is dan ook herkenbaar.

In de jaren ’90 groeiden Martin en ik uit elkaar. Hij, aanvankelijk te vinden in progressieve milieus, trok steeds meer naar rechts, daar waar ik mede-initiatiefnemer werd van een nieuwe linkse partij. Martin verliet de Zaanstreek, ik bleef. Martin begon allochtonen in het algemeen en moslims in het bijzonder te bestrijden, ik ging werken bij een anti-discriminatiebureau. Het laatste restje van Martins oud-progressieve voorkeur was te vinden bij de keus van zijn partner.  Zij werd verslaggeefster bij het redelijk linkse dagblad Trouw en de multiculureel georiënteerde Wereldomroep. Ze mocht in 1998 zelfs een mediaprijs van de progressieve ASN-bank en het Landelijk Bureau Racismebestrijding in ontvangst mocht nemen, vanwege haar uitgebalanceerde berichtgeving over de multiculturele samenleving. Die informatie is overigens niet te vinden in Martins verhalen. Het sluit niet aan bij zijn huidige wereldbeeld dat links gelijkstaat aan hel en verdoemenis en de multicultiwereld de ondergang van de beschaving betekent.

Martin Bosma zit tegenwoordig voor de PVV in de Tweede Kamer. Hij is de uitvinder van een woord als de ‘kopvoddentax’. Marokkanen die problemen veroorzaken mogen van hem in de knieën worden geschoten. Afgelopen week bereikte hij een voorlopig hoogtepunt in zijn gedachtenwereld. In zijn vuistdikke boek De schijn-élite van de valse munters (de spelfouten in de titel komen op zijn conto) lanceerde hij de theorie dat Adolf Hitler een socialist was. Het verklaart waaom in het PVV-verkiezingsprogramma wordt geschreven over het ‘(nationaal-)socialisme’. Socialisme en nationaal-socialisme; dat is volgens de PVV één pot nat.  Het is een hersenspinsel dat sommige extreem-rechtse warhoofden al jaren verkondigen. Die je overigens nooit hoort uitleggen waarom de socialist Hitler destijds tienduizenden socialististen naar het concentratiekamp en het executiepeloton liet voeren.

Martin Bosma is de weg al vele jaren kwijt. Het was dit weekend twintig jaar geleden dat Oost- en West-Duitsland werden samengevoegd. Dat Geert Wilders dankzij tekstschrijver Martin Bosma Duitsland opnieuw trachtte te splijten, met een haatzaaispeech waarin zowel het nazisme als het communisme voorbijkwam. Dat het CDA zich dankzij de PVV uit elkaar liet spelen. Door te verdelen tracht de PVV te heersen. Het lukt ze aardig. Met dank aan de tweede man van de PVV.

Nooit gedacht dat die destijds onzichtbare Zaanse stukjesschrijver nog eens zoveel macht zou krijgen.

(Morgen meer over oud-Zaanse PVV’ers)   

Zoek de verschillen: links Martin Bosma, rechts Butt-head

0 gedachten over “Het wereldbeeld van Martin Bosma”

  1. Ich bin ein Zaandammer (vrij naar Kennedy); *1946. Wij hadden thuis een abonnement op De Typhoon en Trouw, allebei verzetskranten. De Zaanlander was het Zaanse sufferdje. Hun kantoor aan het begin van de Gedempte Gracht was een hangplek voor Ouden van Dagen. Ik kom uit de Rosmolenbuurt. In onze straat woonde Wim Swart, het betere soort journalist (bij De Typhoon natuurlijk), waar Bosma qua journalistieke kwaliteit nog een punt aan kon en kan zuigen.

    Ik reageer mede naar aanleiding van de actualiteit. Morgen verschijnt van Ronald Havenaar een pamflet waarin de PVV-koran met de grond gelijk gemaakt wordt.

    Het valt me in het algemeen op dat de PVV en zijn geperoxideerde onderbuikspreker annex PVV-ayatollah veel weg heeft van datgene dat hij bestrijdt: de islam. Maar deze onderbuikspreker heeft zélf weer een buikspreker: Bosma. We kunnen het zo, de te bestrijden ideologie parafraserend, samenvatten:

    Wilders is groot, en Bosma is Zijn profeet.

    Ongetwijfeld zal het orakel van Oost-Knollendam wel weer afgeven op die linkse kerk, een containerbegrip voor alle weldenkende mensen die geen last hebben van kortetermijn-groepsegoïsme en waarvan inderdaad ook de nodige linkse mensen lidmaat zijn.

  2. Pingback: Liep Martin Bosma wel een blauwtje bij de Wereldomroep? | Krapuul.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *