Zaanse PVV-roots

4 oktober 2010

Gisteren schreef ik over Martin Bosma, de tweede man en ideoloog van de PVV. Bosma is getogen in Oost-Knollendam, een hoekje van Wormer, wat een stukje van de Zaanstreek is. Bij veel mensen leeft het idee dat de PVV van Limburgse origine is. Geen wonder, gezien de Venlose achtergrond van Geert Wilders en de Limburgse komaf van een ander graag op de voorgrond tredend Kamerlid als Dion Graus. Maar vlak de Zaanse wortels van de huidige Kamerfractie niet uit.
Martin ‘Kopvoddentax’ Bosma stond met Wilders aan de PVV-wieg. Op de tweede plaats van de laatste kandidatenlijst figureerde een andere Zaanse: Fleur Agema. Haar vader runde een café aan de Wormerveerse Wandelweg, zijzelf woonde tot voor kort in Saendelft. Ik heb voor deze Fleur nog altijd warme gevoelens, omdat ze in 2004 een weblogstukje aan me wijdde. Dat ze me daarin ‘een domme lul’ noemde; ach, politici gebruiken wel vaker vakjargon.

De derde oud-Zaankanter in de PVV-Kamerfractie is Marcial Hernandez. Hij werd op 20 april 1974 geboren in Zaandam. “Dat zijn militaire achtergrond hem van pas zal komen in zijn werk als woordvoerder defensie weet hij zeker”, staat er op de PVV-website. En inderdaad, de kopstoot die hij deze week uitdeelde aan een ambtenaar heeft hij vast en zeker geleerd in zijn jaren als beroepsmilitair. Zonde alleen dat het hem op een aangifte en een nacht in de cel kwam te staan. Een toepasselijk citaat van Marcial op zijn Tweede-Kamerprofiel: “Als het niet gaat zoals het moet, moet het maar zoals het gaat.” Ook aardig, met de kennis van nu dat de PVV-afgevaardigde  in dat Haagse café een vriendin van het slachtoffer beledigde en daana een kopstoot uitdeelde: “Ik zie het land afglijden; er heerst onveiligheid op straat en de tolerantie waarom Nederland in de hele wereld bekend staat, staat onder druk.” Nog een leuke van Marcial: “Misschien word ik binnenkort wel herkend op straat.” Die kans is sinds zijn arrestatie inderdaad niet denkbeeldig.

Ik heb me laten vertellen dat de PVV afgelopen voorjaar aan de gemeenteraadsverkiezingen in Zaanstad had willen meedoen. Ze zouden een lokale aanhanger hebben gepolst of hij in was voor het trekken van de verkiezingskar. Helaas voor Geert c.s.: toen de man in kwestie ontdekte dat hij extra aantrekkelijk was als plaatselijk PVV-uithangbord omdat hij van buitenlandse komaf was (‘Zie je wel dat we geen racisten zijn’), bedankte hij voor de eer.  

Vreemd toch, die afwezigheid in de Zaanstreek. De PVV scoorde hier bij de laatste Kamerverkiezingen bovengemiddeld (althans, in Zaanstad en -vooral- Oostzaan) en de fractie beschikt over maar liefst drie fijnbesnaarde, vredelievende oud-Zaankanters. Daarmee is de verkiezingswinst toch al bij voorbaat binnen?

Marcial Hernandez

PS. Niet alleen Fleur Agema houdt van parlementair taalgebruik. Haar collega Hero Drinkman is ook gecharmeerd van galant gedrag, gezien zijn tweet van  eergisteren:

brinkmanlul.jpg

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *