Zwartwerkers

Het nieuwe kabinet maakte afgelopen week bekend wie en wat er financieel geslacht gaat worden. Vandaag openbaarde B&W van Amsterdam hoeveel miljoenen er bezuinigd moeten worden. En ook de Zaanse gemeenten zullen een dezer dagen vertellen waar de klappen zullen vallen. Er wordt ongekend hard ingegrepen, landelijk en plaatselijk.
Ik moest daar aan denken toen mijn vriendin en ik het vandaag hadden over de hoogte van een offerte. De vraag van het bedrijf dat het dak van onze schuur gaat repareren was of we het met of zonder rekening wilden. Waarmee de opties niet waren dat we de reparatie gratis dan wel tegen betaling konden laten doen, maar dat het werk zwart dan wel wit verricht kon worden.
De afgelopen maanden is er aardig wat aan ons huis geknutseld. En steeds was de vraag van de aannemer, zonder het woord daadwerkelijk te gebruiken, of we het werk zwart wilden laten doen. Meestal werd enige verbazing ons deel wanneer we verklaarden een officiële rekening te willen.
Zoveel belastingontduiking roept bij mij vragen op. Of die bouwers en klussers hun aanbod nooit aan de verkeerde verstrekken, een politieman of belastingambtenaar bijvoorbeeld. En zo ja, of die dan onmiddellijk ingrijpt. Of wellicht toch gebruikmaakt van die -afhankelijk van de opdracht- 6% of bijna 20% BTW-korting. Zouden de betrokkenen zich nooit beschaamd voelen over deze vorm van diefstal. En, op macroniveau, zou de crisis niet een stuk minder zijn als al die aannemers, bouwers en klussers rekeningen schrijven zoals het hoort; zonder zwarte posten.
Misschien een mooi klusje voor Bruin-1, het aanpakken van de zwartwerkers. Doen ze toch nog iets goeds, daar in Den Haag.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *