Noordhollands Dagblad

In februari 1992 fuseerde dagblad De Typhoon met dagblad De Zaanlander. Het nieuwe blad kreeg de naam Dagblad Zaanstreek. Even daarvoor hadden de medewerkers van de bovenbazen te horen gekregen dat het beste van beide bladen zou terugkomen in de nieuwe krant. Op het moment suprême bleek het beste vooral in de (veel kleinere) Zaanlander  te hebben gestaan. Anders kan ik het niet verklaren dat van De Typhoon slechts één rubriek resteerde. De overige inhoud, inclusief de vormgeving, was op en top Zaanlander.

Vanaf dat moment vertrokken er in rap tempo Typhoon-medewerkers uit het redactielokaal. Vaak min of meer gedwongen. Ook die behoorden blijkbaar bij de minder geslaagde inboedel van voorheen. Helaas liep de kwaliteit van de verse streekcourant na die toch al niet geslaagde start langzaam terug. Het aantal medewerkers nam gestaag af. Politepersberichten werden voortaan klakkeloos overgenomen. Het werk van de fotografen werd uit kostenoverwegingen overgenomen door de redacteuren (al hadden die er lang niet allemaal zin in). Zelfs degenen die er weinig van bakten, moesten voortaan plaatjes schieten. Er worden door de redactie steeds meer lezersbijdragen en vakantiefoto’s gevraagd, want dat was zo lekker goedkoop. Het Kunstcentrum en het Zaantheater leveren week na week reclameteksten af, die worden aangeboden als serieuze journalistiek. Met Het Parool is een overeenkomst afgesloten die er in de praktijk op neerkomt dat het Noordhollands Dagblad, de moederkrant van Dagblad Zaanstreek, artikelen overneemt. Zij het vaak dagen later en meestal behoorlijk verminkt. De eindredactie van de krant is wegbezuinigd. De abonnees mogen tegenwoordig lezen dat de familie Hazes een puppy heeft gekocht. Ze kunnen ook kijken naar een complete pagina vol kindertekeningen, zoals je ze ook wel eens ziet op het prikbord van de lokale supermarkt. En o ja, of de lezer weet wat er op de oude fotpo’s uit het krantenarchief staat, want dat is niet goed bijgehouden.  

Een abonnement op het Noordhollands Dagblad kost nog altijd een paar honderd euro per jaar. Maar de prijs-kwaliteitverhouding is al jaren uit balans. En niet zo’n beetje ook. Vorige week heb ik dan ook, na tientallen jaren De Typhoon en Dagblad Zaanstreek, mijn abonnement opgezegd. Per 1 januario 2011. Zodoende kon ik vanochtend nog wel lezen dat redactiechef Jan van der Werff volgende week zijn laatste werkdag doorbrengt op de redactie van Dagblad Zaanstreek. Hij gaat elders in Noord-Holland iets anders doen. Geweldige vent, Jan. Aardig, snelle denker, groot gevoel voor humor. Ik hoop dat hij in zijn nieuwe baan wat minder last zal hebben van aandeelhouders bij wie de jacht op het grote geld jaar na jaar voorrang krijgt boven de liefde voor ‘hun’ krant.     

0 gedachten over “Noordhollands Dagblad”

  1. Je hebt het nog lang volgehouden… Ik heb gelijk in 1992 mijn abonnement opgezegd, na jaren de Typhoon te hebben gelezen. Een aantal brieven naar de redactie geschreven, steevast eindigend met: “word weer gewoon… de Typhoon!” Had het natuurlijk kunnen verwachten: geen enkele reactie op gehad. Heb het nog een maandje aangezien maar toen had ik het ook wel gezien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *