De zwanenzang van De Kade

Vanavond ga ik naar De Kade. The Ex treedt er op, samen met De Kift dé Zaanse poptrots. Het zou wel eens mijn laatste bezoek aan De Kade kunnen zijn. Het college van B&W heeft namelijk besloten de subsidie aan het poppodium te stoppen.

Helemaal verbazingwekkend is dat besluit niet. Sinds afgelopen voorjaar beschikt Zaanstad namelijk over een cultuurwethouder, Leny Vissers, die de ballen verstand heeft van cultuur. Voeg daar een aantal wethouders en een burgemeester bij die ook niet overlopen van enthousiasme voor de podium- en andere kunsten en je weet dat het pleit beslecht is. Voor de verdere toekomst zie ik het dan ook somber in als het gaat om bijvoorbeeld het Zaantheater.

Waar Purmerend jaarlijks een miljoen doneert om poppodium P3 overeind te houden, betaalde Zaanstad -toch een twee keer zo grote gemeente- de afgelopen jaren nog geen 3,5 ton per jaar voor De Kade. Volgend jaar gaat daar al bijna de helft vanaf en daarna is het helemaal over en sluiten. De enige bijdrage die Zaanstad nog fourneert is een afvloeiingsregeling voor het personeel. Zaanstad zal het voortaan moeten doen met De Groote Weiver, waar ook regelmatig een band op de planken staat. Maar dat is een schrale troost. 

Vorig jaar heb ik nog een uurtje met Kade-directeur Michiel Stavast gefilosofeerd over de toekomst van De Kade. Hij was desijds een stuk optimistischer dan ik. Sprak over samenwerkingsverbanden, een cultuurhuis of eventueel een verbouwing, geïnteresseerde sponsors. Nu ligt het werk van deze bevlogen man en zijn hardwerkende collega’s in puin. En daarmee een belangrijk deel van de Zaanse cultuurzuil. Ik wil met name de ZOG-stemmers bedanken voor deze duurzame bijdrage aan de stad. En ze bij voorbaat feliciteren met het toekomstige sloopwerk van mevrouw Vissers en haar collega’s.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *