Half Zaanstad

Zaanstad is de stad van de halfjes. De gemeente waarvan Ruud Vreeman zei dat hij blij was als ze van het rechter- naar het linkerrijtje zou verhuizen. Een zes gemiddeld was wel oké, daar kwam het op neer.

Vreeman is al jaren weg, maar op veel plekken in Zaanstad is zijn gedachtegoed nog zichtbaar. Overal in de Zaanse bodem zit gif, maar sinds jaar en dag graaft de gemeente alleen de toplaag af om het een beetje leefbaar te maken. Helemaal verwijderen is namelijk te duur. Toen de Den Uylbrug werd gebouwd, was al bekend dat hij op termijn te smal zou zijn voor het autoverkeer. Twintig jaar na de onthulling moet de verbreding alsnog plaatsvinden, tegen aanzienlijke meerkosten. Aan het eind van die brug is overigens een fietserstunnel te vinden. Aan één kant mooi betegeld, met grappige patronen. De andere kant bestaat uit kaal beton. Prachtige plek voor graffiti-artiesten.

Meer voorbeelden van half werk? Neem de wijken Westerwatering en Westerkoog. Wel duizenden huizen neerzetten, maar geen adequate toegangswegen aanleggen. Inverdan, ook zo’n misser. Op papier groots neergezet, maar in de praktijk wordt het elke week iets kleiner. Met als dieptepunt de geplande hoofdbibliotheek boven het NS-station. In een paar jaar tijd is de helft van het oorspronkelijke aantal vierkante meters vloeroppervlak uit het ontwerp verdwenen.

U heeft nog niet genoeg? De soap rond de busbrug heeft nog altijd geen happy end. Met als gevolg dat je er soms wel en soms niet met de auto over mag. En wat dacht u van de plannen om de A8 door te trekken richting de Noordzee. Bij Assendelft houdt de beoogde aansluiting op. Tientallen jaren lag daar een berg zand te wachten op asfalt. Inmiddels is het traject een paar honderd meter verder, maar de gemeente overweegt om het daar bij te laten. De kas is namelijk leeg.

Ook aardig, het Zaanse beleid om wel te verbieden, maar niet te handhaven. Overal reclameposters aanplakken mag niet, maar er wordt niet tegen opgetreden. Monumenten aantasten is verboden, maar niemand die er iets tegen doet. Het is niet de bedoeling om met speedboten langs het Zaanse veenweidegebied te scheuren, maar de kans op een boete is nihil. 

Enfin, het halfslachtige beleid wordt een dezer dagen geformaliseerd. Met een nieuw Zaanstedelijk logo. ‘Znstd’ heten we straks. De A’s zijn weggegooid. Om het halve te benadrukken. Jammer alleen dat de rekening voor het plaatje niet gehalveerd, als wel verdubbeld is. 


Waardeer dit artikel

De content op deze website is in en uit principe gratis, maar het maken ervan kost wel geld. Vond je het de moeite waard? Laat het blijken met een kleine bijdrage en help bij het mogelijk maken van onafhankelijke artikelen.

ValutaBedrag

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *