Sfeer

Opmerkelijke verklaring van GroenLinks-raadslid Romkje Mathkor in de krant van vandaag. Romkje ziet wel kansen om de subsidie voor het Zaanse poppodium De Kade te behouden. B&W (waaraan GroenLinks een wethouder levert) wil De Kade volgend jaar wegbezuinigen. Dagblad Zaanstreek: “Als de reddingspoging niet lukt, zal dat niet aan de sfeer liggen. Volgens Mathkor zijn de verhoudingen in de Zaanse politiek minder gepolariseerd. Als mogelijke oorzaak ziet Mathkor dat er meer vrouwen in het college zitten.” 

Geke Faber, Corrie Noom, Barbara Visser, Leny Vissers; het zijn inderdaad allemaal vrouwen binnen het college. Net als in 2002, toen er ook veel vrouwen deelnamen aan B&W. Onder wie Leny Vissers, de huidige cultuurwethouder. In 2002 hield Leny het negen maanden vol alvorens de raad besloot het vertrouwen in haar op te zeggen (op het laatste moment pakte Leny overigens zelf haar biezen). Ik geef haar dit keer de tijd tot mei 2011. Het gemopper over deze cultuurwethouder is nu namelijk al luid en duidelijk te horen buiten het Bannehof. Tijdens een werkbezoek aan FluXus verliet Leny de presentatie. Het was tijd om een sigaretje te roken. Tijdens een commissiedebat over de Zaanse Schans, een paar weken geleden, bleek Leny haar stukken niet te kennen. Organisaties als De Kade en Moise Festival kregen van de wethouder totaal onverwacht een telefoontje dat hun subsidie zwaar werd gekort of zelfs opgeheven. Een persoonlijk gesprek was blijkbaar niet nodig. Enzovoort, ad infinitum.

Toen Leny Vissers als raadslid in de oppositie zat, was volgens haar zo ongeveer elke B&W-handeling ‘schandalig’. Haar partij ontwikkelde zich onder haar langdurige leiding tot een paranoïde tegenpartij. Maar nu Leny in het college zit en fout op fout stapelt is de ZOG  koest en braaf. Elk oppositioneel geluid is de Zaanse Onafhankelijken ineens vreemd. De waakhond is verworden tot een schoothondje. Met, uiteraard, Leny nog steeds aan het roer.

Zolang Leny Vissers in het college zit, zal de sfeer in de gemeenteraad best in orde zijn en de polarisatie binnen de perken blijven. De paranoïa is immers ingekapseld. Het gemiddelde niveau van de huidige raad ligt bovendien laag. Veel nieuwkomers snappen de finesses van het raadswerk niet. De kritische blik-met-inhoud moet van een enkeling komen. Dat er meer vrouwen in het college zitten, doet in dit verband niet echt terzake.   

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *