Onno Blom

Studium Generale en de Stichting Literaire Activiteiten Utrecht organiseren vier bijeenkomsten over het schrijven van biografieën. Erg interessant, voor de liefhebber. Gisteravond was het woord aan Hans Renders (directeur van het Biografie Instituut Groningen) en Onno Blom (biograaf van Jan Wolkers). Goed spreken konden ze allebei. Maar waar Renders de breedt en de diepte, het algemene en het persoonlijke wist te combineren, slaagde Blom er niet in om achter zijn onderwerp te blijven. Zijn verhaal over Jan Wolkers ging vooral over Onno Blom. Hoe hij op het terras zat naast Wolkers, hoe hij werd gewaarschuwd dat Wolkers op sterven lag, hoe hij de uitvaart regelde en de pers te woord stond, hoe hij het bordje met boterham fotografeerde dat Wolkers’ laatste avondmaal bleek te zijn geweest. En dat zo verder.

Onno Blom kwam over als een ijdeltuit. Ik ben inmiddels niet meer nieuwsgierig naar zijn biografie. Toch jammer.

Voor wie ook zo’n -gratis toegankelijke- biografie-avond wil bijwonen: zie www.slau.nl. Volgende week zijn Annejet van der Zijl en Jolande Withuis aan de beurt. Van harte aanbevolen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *