Regeringsverklaring

Vandaag spreekt Mark Rutte zijn eerste regeringsverklaring uit. De reacties zullen een beetje over de inhoud gaan en een beetje over de twee paspoorten van staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner. Dubbele namen, dubbele passen, dubbele moraal. Waar Rutte zich in 2007 nog keerde tegen de dubbele nationaliteit, maakt hij zich er anno 2010 geen zorgen meer over. Hij gaat akkoord met de twee nationaliteiten (Zweeds en Nederlands) van ‘zijn’ CDA-staatssecretaris. En met de twee nationaliteiten (Engels en Nederlands) van het nieuwe VVD-Kamerlid Bart de Liefde. Maar ja, in 2007 ging het dan om om moslims uit het andere kamp (Albayrak en Aboutaleb) en in 2010 om niet-moslims uit de eigen selectie.

Nog meer dubbele moraal. Geert Wilders diende in 2007 een motie van wantrouwen in tegen bovengenoemde moslims. “Als mijnheer Aboutaleb een blonde kuif en een Zweeds paspoort zou hebben, had ik net zo gehandeld”, vertrouwde hij de Kamer destijds toe. Nu is er daadwerkelijk een staatssecretaris met een Zweeds paspoort, maar ik verwacht niet dat Wilders een nieuwe motie van wantrouwen indient.

Het is niet gepast om Wilders op één lijn te zetten met Hitler, zoals de mallotige advocaat Enait vorige week probeerde. En zijn partij is geen NSDAP. De Tweede Wereldoorlog kan buiten beschouwing blijven als het gaat om de PVV. Het zijn onvergelijkbare grootheden. Maar een vergelijking met de vooroorlogse NSB is wat mij betreft wel haalbaar. Ook de PVV stigmatiseert complete bevolkingsgroepen. Is ondemocratisch. Het ‘afhakken van de rode neus van Clairy Polak’, het in de knieën schieten van Marokkanen, het marcheren door de Tweede Kamer; het is wishful thinking van de PVV-leiders in de traditie van Anton Mussert en zijn mannen (ook bij de NSB kwamen vrouwen er nauwelijks aan te pas). Maarten van Rossem schrijft er een behartenswaardig betoog over in zijn ego-glossy  Maarten. Rest mij te bepleiten dat we de PVV voortaan niet alleen als extreem-rechts betitelen, maar er desgewenst ook de term sociaal-nationalistisch voor gebruiken. Dat is een door socioloog Abram de Swaan aangeboden kwalificatie die de lading aardig dekt. Sociaal (zo u wilt behoudend-links) aangaande de zorg in Nederland, nationalistisch als het gaat om de rest.

Ik wens u sterkte tijdens de hopelijk korte periode dat dit kabinet het land regeert.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *