Bajesboten

Een paar jaar lang heb ik me verzet tegen de bajesboten in de Zaandamse Isaac Baarthaven. Daar worden illegalen en al dan niet uitgeprocedeerde asielzoekers opgesloten, mensen wier enige ‘misdaad’ is dat ze zonder geldige verblijfspapieren in Nederland zijn. Hoewel dat niet strafbaar is, worden ze weken, maanden en soms meer dan een jaar opgesloten in een cel. Met z’n tweeën, dus de privacy is ook nog eens ver te zoeken. De gemiddelde gedetineerde heeft tenminste nog een cel alleen, maar ook dat is deze sans papiers niet vergund. Zoals de Volkskrant afgelopen week schreef over deze detentievorm: “Vreemdelingen die het land uitmoeten, worden onder slechtere omstandigheden opgesloten dan criminelen.” En daar hebben we dus niet eens een VVD-CDA-PVV-kabinet voor nodig, want zo gaat het al vele jaren. Met medewerking van de Zaanstedelijke raadsmeerderheid en het voltallige college van B&W. Er wordt namelijk goed aan verdiend.

Twee dagen geleden bracht de Inspectie voor de Sanctietoepassing een rapport uit over de situatie in drie locaties voor vreemdelingenbewaring. Een van die locaties betrof de beide Zaandamse bajesboten. Hoewel de ISt niet echt een bijtertje is, concludeerde het toch weer de nodige tekortkomingen bij deze drijvende gevangenissen. Het volledige rapport is hier te lezen. Dat er opnieuw van alles mis is, moge duidelijk zijn; het is nooit anders geweest. Ik ben de voorgaande jaren in de slag geweest met zowel de Amsterdamse als de Nationale Ombudsman om in ieder geval een deel van die misstanden aan de kaak te stellen. Bij beide instanties haalde ik overigens bakzeil, vooral omdat ik een groot aantal vertrouwelijke bewijsstukken niet kon en mocht gebruiken.

Wat me in het laatste laatste ISt-rapport echter met name opviel, was dat het de opzet is om de bajesboten pas in 2013 te vervangen door nieuwbouw op een locatie ten westen van Schiphol. Het vorige college van B&W heeft de gemeenteraad echter steeds toegezegd dat de boten in 2011 zouden verdwijnen. Dat is ook schriftelijk vastgelegd. Mede op grond van die belofte zijn een paar partijen (zoals GroenLinks en de SP) akkoord gegaan met de komst van die vermadelijde schuiten.  Mocht het waar zijn dat de vergunning met twee jaar wordt verlengd, dan heeft het college zich van haar onbetrouwbaarste kant laten zien.

Gemeenteraad, grijp in!

0 gedachten over “Bajesboten”

  1. Beste Erik
    Wij hebben vorig jaar met het Alkmaars Straatorkest opgetreden in de Bajesboot. Ik ben erg geschrokken van de manier waarop onschuldige mensen als de ergste criminelen behandeld worden. In de gevangenis heerst een minder streng regiem dan hier. Mensonterend! Ik vroeg me toen af: Waarom weten heel veel mensen het bestaan van de Bajesboot niet eens en waar is de stem van de politiek in Zaandam?
    Kortom: ik wens je veel succes bij de rechtzaak. Eindelijk iemand die zijn stem verheft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *