Vreemdelingendetentie

Een advies. Aan alle sociaal-democraten die de zelfbenoemde solidariteit hebben laten varen. Aan de liberalen die niet meer weten hoe om te gaan met vrijheid. En aan de christen-democraten die het woord naastenliefde hebben geschrapt. Lees het vandaag gepresenteerde Amnesty International-rapport Vreemdelingendetentie: in strijd met mensenrechten. En ga u vervolgens diep schamen.

De voorkant van dit rapport wordt gesierd door een grote foto van een Zaandamse bajesboot. De inleidng sluit af met een citaat van Ed Anker, voormalig ChristenUnie-raadslid in Zaanstad: “Ik vind het echt een paardenmiddel. Het is een paardenmiddel omdat we mensen hun vrijheid ontnemen, en dat vinden we in dit land erg kostbaar. We ontnemen hen de vrijheid, terwijl ze geen strafbaar feit hebben gepleegd.” Zijn mooie zinnen ten spijt stemde het latere Tweede-Kamerlid Anker vijf jaar geleden overigens voor de komst van de gevangenisboten naar Zaandam.

Uit het A.I.-rapport komt naar voren dat mensen zonder geldige reispapieren in vreemdelingendetentie slechter af zijn dan criminelen in gevangenissen. Allerlei mensenrechten worden er geschonden. Het zijn niet mijn woorden, maar die van Amnesty International en (straf-)rechtdeskundigen. Volgens internationale verdragen mag opsluiting van illegalen alleen als ultimum remedium, maar in Nederland gebeurt het standaard. Illegalen zitten in Nederland gemiddeld langer gevangen dan in omringende landen (met uitschieters tot twee jaar). De medische zorg, de bezoekregelingen en de huisvesting zijn minder dan in penitantiaire inrichtingen. De klachtenprocedures en de rechtsbescherming deugen niet. En ga zo maar door.

Nederland is in sommige opzichten een onbeschaafd land. En sommige politici gedogen of stimuleren die onbeschaafdheid. Waaronder de gemeenteraadsmeerderheid in Zaanstad.     

 

Interieur van Zaanse bajesboot   

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *