Kraakverbod

De kraakbeweging kan weer even ademhalen. Het kraakverbod van dit kabinet is door het Haagse Gerechtshof terzijde geschoven als zijnde in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. De Wet Kraken en Leegstand voorziet namelijk niet in de mogelijkheid om een gerechtelijk oordeel te vragen alvorens de woning moet worden verlaten.

Het heeft de publiciteit niet gehaald, maar het Zaanstedelijk college van B&W gaf afgelopen week antwoord op schriftelijke VVD-vragen over de anti-kraakwet. De liberalen popelen om de krakers uit hun huisvesting te halen, maar zullen nu nog even geduld moeten betrachten.

B&W meent dat er zo’n 27 gekraakte Zaanse panden zijn, wat me een goede schatting lijkt. Uit de beantwoording van de VVD-vragen blijkt verder dat het college niet staat te popelen om al die panden te ontruimen. “Voor zover uit de wetswijziging voor de gemeente dwingende verplichtingen voortvloeien, zullen wij daaraan uitvoering geven”, schrijft B&W. ‘Dwingende verplichtingen’, da’s een ruim begrip. En om het probleem nog verder van zich af te duwen, laten Geke Faber c.s. weten dat het Openbaar Ministerie maar de knoop moet doorhakken.

Grappig is dat vorige week het pand Botenmakersstraat 16 werd gekraakt. Dat is gemeentelijk eigendom. Mocht de gemeente dit gebouw willen ontruimen, dan zal het eerst naar de rechter moeten gaan voor toestemming. Dat vloeit niet alleen voort uit het oordeel van het Haagse Gerechtshof, maar ook uit de Zaanse B&W-antwoorden.

Ik heb een beter idee: ga met de krakers in gesprek over een nuttige invulling van het pand aan de Botenmakersstraat. Dat heeft een flink aantal jaren leeggestaan, dus Zaanstad betreurt het vast niet wanneer daar iets nuttigs mee gebeurt. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *