Plastic hout

Vele jaren geleden discussieerde de gemeenteraad van Zaanstad over de paviljoens op de Gedempte Gracht. Helaas niet over de vraag of die uitvergrote aquariums er moesten komen, maar hoe ze er moesten uitzien. Mocht er wel tropisch hardhout gebruikt worden voor die winkels, dat was het issue. De paviljoens kwamen er. Gemaakt van hardhout (en veel glas). B&W wilde geen kunststof.

Bij het nieuwe gemeentehuis gaat het precies andersom. Het heeft een houten uitstraling, maar is van plastic. Gelukkig verzekerde wethouder Hans Luiten de gemeenteraad destijds dat er op ooghoogte wel echte planken gebruikt zouden worden. Van dichtbij was anders te goed zichtbaar dat het nephout was.

Voor zover ik me herinner heeft Luiten ons nooit verteld dat het stadhuis bij nader inzien voor honderd procent uit kunststof zou worden opgebouwd. Dat konden we pas vanochtend lezen, in Dagblad Zaanstreek. Dat het nieuwtje op haar beurt had van het blad Houtwereld. De reden: de onderhoudskosten zouden anders te hoog worden. Alsof dat jaren geleden niet al bekend was…

Het is een nieuwe Zaanse trend: plastificering van de leefomgeving. Het nieuwe Inntel is grotendeels van kunststof, het gemeentehuis volledig. Geen hond die het in de gaten heeft als monumentale panden worden voorzien van kunststof kozijnen: de monumentencommissie heeft te weinig tijd om het te checken en voor de afdeling Handhaving is het geen prioriteit. Overal in Zaanstad worden voetbalvelden opgerold, om plaats te maken voor plastic grassprieten. En een paar maanden geleden heeft de gemeente een kunststof grasberm neergelegd, op proef.

Zaanstad was ooit het centrum van de houthandel en de houten huisjes. Die tijd is voorbij. We zijn voortaan een Legostad.           

0 gedachten over “Plastic hout”

  1. Ach Lego is zo slecht nog niet!

    Er word een lans gebroken voor de zogenaamde kunststoffen op basis van biomassa. Naast bacteriestammen die bijvoorbeeld nylon blijken te kunnen afbreken, zijn er ook al plastics met een hoog percentage melkzuur of zetmeel, stoffen die verschillende soorten bacteriën weer gebruiken om te groeien. Veel bioplastics zijn zo 90 tot 99 procent afbreekbaar te maken

    Tja misschien had Hans dus beter dit kunnen bedenken, had hij mooi ook een cradle to cradle effect gehad!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *