RaRa

In de jaren ’80 en ’90 was ik nogal actief in linkse actie- en belangengroepen. In het huidige tijdsgewricht durf je dat nauwelijks op je CV te zetten, maar destijds zat het progressieve wereldje nog niet in het verdomhoekje.
In juni 1987 vloog het Shell-station naast het Vijfhoekpark in brand. Omdat de maanden daarvoor de Revolutionaire Anti-Racistische Actie diverse Shell-pompen in vlammen had gezet, uit protest tegen de aanwezigheid van deze bezinemultinational in het Zuid-Afrika van de apartheid, was de conclusie al snel dat RaRa ook dit keer de hand had in de vuurzee.
Kort na het voorval werd ik gebeld door een verslaggever van het Noordhollands Dagblad. Beleefd vroeg hij of ik ervoor kon zorgen dat zijn krant in contact kwam met iemand van RaRa. Het dagblad wilde namelijk een interview over de Zaanse brandstichting. “Desgewenst mag het anoniem”, zei de journalist er ook nog bij.
Ik was in de jaren ’80 al heel erg tegen apartheid en voerde ook daar actie tegen. Maar de namen en adressen van RaRa-activisten stonden niet in mijn balboekje. Zelfs niet anoniem.
Ik moest er gisteren aan denken tijdens de uitzending van het onvolprezen tv-programma Andere tijden. Dat ging over de RaRa-aanslagen op Nederlandse Makro-vestigingen. Aan het woord kwam René Roemersma, een van de brandstichters van destijds. Ook toen ging het om de activiteiten van Makro-eigenaar SHV in Zuid-Afrika. René had overduidelijk geen spijt van zijn vroegere activiteiten, net zo min als ik dat heb van de mijne. Met dat verschil dat ik nooit een brandbom heb gelegd. Noch bij de Makro, noch bij Shell. Het linkse wereldje was nogal pluriform en de acgtiemethoden velerlei.

Die brand bij dat Zaandamse pompstation bleek overigens niets met RaRa te maken te hebben, zo kwam na een tijdje uit (al leggen diverse websites  nog steeds een verband). En bovengenoemde journalist heeft zijn interviewobject nooit gevonden. Volgende week donderdag gaat Andere tijden nogmaals over RaRa. Dan komen ook de brandstichtingen bij Shell aan bod. Aanbevolen (het programma, niet de brand)!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *