Kaalslag

Meestal eindigt Zaanstad in de middenmoot. Of het nu gaat om het gemiddelde inkomen, de gemiddelde werkloosheid of de gemiddelde opleiding; Zaanstad staat zelden heel hoog in het linker- of heel laag in het rechterrijtje. Dit keer hebben we echter de subtop gehaald. Vraag is alleen hoe groot de blijdschap daarover dient te zijn.

Van de grote Nederlandse gemeenten zijn er dit jaar slechts acht die meer bezuinigen dan Zaanstad. Daarbij is rekening gehouden met de bezuinigingsplannen als percentage van de totale gemeentebegroting. Wordt er gekeken naar de euro’s die Zaanstad volgens haar eigen plannen bezuinigt (€21 miljoen), dan staat de gemeente op de zeventiende plek. Maar dat telt niet, want hoe groter de gemeente hoe meer miljoenen er worden ingeleverd.*

Een negende plaats dus. 5.1% van de totale begroting wordt geboekt als bezuiniging.  Op de tiende plek staat Maastricht, met 5,0%, op de achtste Breda, met 5,5%. Maar ja, in die plaatsen is de binnenstad al zo ongeveer af. Terwijl Inverdan nog heel wat miljoenen gaat kosten.

Geeft niets. We verkopen gewoon het Zaantheater. Sluiten FluXus. En halen nog meer geld weg bij de Bieb. Samen komen we er wel. Vraag is alleen wáár we komen.

*Bron: de Volkskrant, 20-11-2010

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *