Paus

Geweldig dat een paus -toch een man zonder seksuele praktijkervaring- weet wie er wel en niet aan het condoom mag. In een vandaag verschenen boek legt de plaatsvervanger van god op aarde uit dat homoseksuele mannelijke prostituees in sommige situaties zijn vrijgesteld van het condoomverbod. Het is wartaal waarvan Johan Cruyff nog veel kan leren, maar laten we toch een poging tot exegese wagen.

Benedictus is tegen prostitutie, tegen de homoseksuele praxis en tegen sex buiten het huwelijk. Maar als dat allemaal samenkomt, dan is een preservatief geboden. Dat hij daarmee betaalde seks door mannen met mannen legaliseert, lijkt de bejaarde prelaat zich niet te realiseren. Nou ja, op humanistische logica heb ik zowel deze als die andere Vaticaanse rokkendragers überhaupt nooit kunnen betrappen.

De Oudejaarswisseling van 1989/1990 bracht ik door in het oerwoud van zuidelijk Kameroen. Na een lange, slopende reis door de immense jungle net boven de evenaar belandde ik in Abong Mbang. Ik overnachtte er bij twee missionarissen. Ze leverden ter plekke ontwikkelingshulp aan de baka’s, de pigmeeën in zuidelijk Kameroen. In mijn dagboek van destijds wijdde ik enkele zinnen aan een van mijn katholieke gastheren, die met gulle hand condooms uitdeelde in het dorp: “Clemence van Cuyk liet zich niet zo positief uit over zijn bazen in het Vaticaan: ‘Natuurlijk moet je hier aan geboortebeperking doen. Ach, Rome is zo ver weg. Die hebben er toch geen zicht op.’ Er betaan dus gelukkig ook katholieken die er wel een gezond wereldbeeld op nahouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *