Naima El Bezaz

Ik heb er even mee gewacht tot het bericht internet had gehaald. Naima El Bezaz heeft een komisch boek op de markt gebracht met de titel Vinexvrouwen. Ze zegt zelf dat het een ‘autobiografische roman’ is en ze kreeg er de afgelopen week, rond de boekpresentatie, veel publiciteit mee. Onder meer in NRC Handelsblad, de Volkskrant en bij Pauw & Witteman. Da’s mooi, da’s prettig en da’s goed voor de verkoop.

Haar publicatie gaat, de titel verklapt het al, over de bewoners van een Vinexwijk. El Bezaz’ eigen Vinexwijk, om precies te zijn. Waar ze, opnieuw naar eigen zeggen, al tien jaar woont. En waar vandaan ze dolgraag zou willen vertrekken. Want in die Vinexwijk zitten zo ongeveer alle vrouwen aan de valium en andere pillen. De collectante van het Reumafonds dealt er XTC. De lokale Gall&Gall-slijterij heeft het razend druk. De voormalige buurvrouw (‘met hangtieten’) zonde topless in de tuin. Alles wat de buren doen is gaten boren. En iedereen duikt in die wijk met iedereen te bed.

Het autobiografische gehalte en de genoemde namen van buurtbewoners (pseudoniemen?) maken sommigen nieuwsgierig. Journalisten bijvoorbeeld, die willen weten om welke stad/wijk het gaat. Terecht, lijkt me. Naima heeft (zelfbenoemde) feiten geboekstaafd en die feiten moet je wel kunnen controleren. Alleen zwijgt Naima vooralsnog hardnekkig over de exacte lokatie van haar woonplaats. En over de plek van haar buurt.

Enfin, Naima El Bezaz woont dus in de Zaanstreek. In een inderdaad lelijke Vinexbuurt die al snel de reputatie had een valiumwijk te zijn waar de scheidingen sneller tot stand kwamen dan de huwelijken. Een van mijn collega’s woont er en ze vindt Naima’s zedenschets behoorlijk herkenbaar. Maar wat jammer dat de schrijfster er niet voor durft uit te komen waar haar boek zich afspeelt. Openheid in dezen getuigt van lef. En het geeft de beschreven personages kans op het bieden van weerwerk. Da’s wel zo rechtvaardig.

Overigens hoop ik dat Naima aan dit boek zoveel overhoudt dat ze eindelijk kan verhuizen naar een andere wijk. En de buren zullen ook blij zijn, neem ik aan.

0 gedachten over “Naima El Bezaz”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *