Bajesboten

Ik hoor de laaatste tijd weer iets te veel verontrustends over de Zaanse bajesboten. Over onschuldigen die in isolatiecellen worden geplaatst. Over een rapport van Amnesty International, waarin de bajesboten worden gekwalificeerd als mensonwaardig. Over een poging tot opstand aan boord. Over een zelfmoordpoging door het inslikken van een scheermesje. Over een zelfmoordpoging door ophanging. Over een gedetineerde die na een operatie niet de zorg krijgt die hij nodig heeft.

Tegelijkertijd is het verontrustend stil over de datum dat de bajesboten Zaandam dienen te verlaten. Het contract, zoals afgesproken met en door de gemeenteraad, loopt volgend jaar af. Maar het verantwoordelijke ministerie wil de boten hier nog twee jaar houden. Wanneer wordt eindelijk de knoop doorgehakt?

Die boten deugen niet, de besluitvorming deugt niet en de Dienst Justitiële Inrichtingen -verantwoordelijk voor de omstandigheden aan boord- deugt al helemaal niet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *