Naima El Bezaz (2)

Op 24 november schreef ik een stukje over de Zaanse schrijfster Naima El Bezaz. Het leverde me een aardig contact op met de auteur zelve. Sindsdien kwam ik Naima tegen in verschillende artikelen, waarbij het centrale thema was dat haar buurtgenoten haar inmiddels met de nek aankeken. Naima’s merendeels autobiografische boek Vinexvrouwen, waarin op humoristische wijze wordt verteld over de vele perikelen in een Zaanse nieuwbouwwijk, was duidelijk niet goed gevallen. Naima wordt inmiddels gemeden en bespot en de krantenkop -vandaag- ‘Schrijfster niet naar lezing na bedreiging’ spreekt ook voor zich. Aardig citaat uit het Noordhollands Dagblad: “Toen ik in het programma van Jack Spijkerman een stuk voorlas uit ‘Minnares van de duivel’ kreeg ik de gereformeerden over mij heen. Na ‘De Verstotene’ kwamen de moslims en nu dus mijn buren.”  Klaar ben je ermee als de buurman, gewapend met een bezemsteel en iets schreeuwend over een molotovcocktail, voor je deur verschijnt.

Naima’s leed wordt wellicht verzacht in de wetenschap dat haar pennenvrucht, nog maar een paar weken oud, al aan de vijfde druk toe is en de film- en tv-rechten verkocht zijn. Jammer misschien voor al  die zich beledigd voelende buurtgenoten, maar daarmee komen ze nog meer in het brandpunt van de belangstelling te staan. Het is niet anders.

Kom Zaandammers, zie er de humor van in. Wees niet te snel op de tenen of de pik getrapt. Bedenk, het is maar een boekje. En voor degenen die wel de lol inzien van Naima’s publicaties: op 28 januari geeft ze een lezing in Zaandam. Komt allen (mits goed gehumeurd).   

 Naima El Bezaz

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *