Vrijwilligersprijs

Ook dit jaar droeg ik -en ik niet alleen, neem ik aan- De Groote Weiver voor als kandidaat voor de Vrijwilligersprijs van Zaanstad. En zowaar, het was raak. Het Wormerveerse pop-, kringloop- en activiteitencentrum kreeg gisteren €3500,- en veel lof voor haar werkzaamheden sinds 1984.

Eind juni van dat jaar zette een groepje jongeren de koevoet tussen de deur van de voormalige gasfabriek aan het Weiver 37 in Krommenie. Het gemeentepand stond al jaren leeg en te verkommeren. In de navolgende periode bouwde een gestaag groeiend vrijwilligersleger De Groote Weiver uit tot een goed functionerend podium-plus. Dat ging naar behoren tot een paar jaar geleden. De gemeente wilde de grond onder de oude gasfabriek saneren en begon, met provinciale hulp, aan een heilloos project. De Groote Weiver werd gesloopt en de grond ter plaatse afgegraven. Met name in de Wilhelminastraat leidde dat tot enorme verzakkingen en traumatische ervaringen. Inmiddels zijn er miljoenen over de balk gegooid en diverse mensen failliet gegaan en is het geplande woningbouwproject ter plaatse niet van de grond gekomen. Waar eens het Weiver stond, ligt nu een grasveld. 

De Groote Weiver verhuisde naar de Industrieweg in Wormerveer. Daar kon, ook met gemeentelijk en provinciaal geld, een nieuw centrum worden opgebouwd. Voor wie het eens wil bekijken: op 24 december is het Weiver de vertrek- en aankomstplaats van de jaarlijkse fakkeloptocht tegen discriminatie (aanvang 19.30 uur). Zie www.bureaudiscriminatiezaken.nl.

Weiverianen: gefeliciteerd! De Vrijwilligersprijs is een mooie kroon op een kwart eeuw hard werken.

 

De Groote Weiver, zoals het was in Krommenie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *