Cultuur volgens Bosma

Mijn voormalige streekgenoot Martin Bosma maakte zich in de jaren ’90 als voorzitter van stichting ‘De Houtwerker’ druk over een standbeeld. Dat beeld werd door kunstkenners omschreven als foeilelijk en heeft inderdaad veel te grote voeten. Bosma was er echter groot voorstander van dat deze metershoge kolos op gemeentelijke kosten een plek kreeg in het publieke domein. Sinds een jaar of wat staat het kunststuk -overigens niet dankzij Bosma- op een onafgewerkte sokkel aan het begin van de Havenstraat.
Bosma is een cultuurkenner, zoveel is duidelijk, en dus mag hij namens de PVV het woord voeren over kunst en cultuur. Daarmee ging hij gisteren behoorlijk de mist in. Hij verweet zijn opponenten dat ze zijn partij een verwijt maakten. Het verwijt dat de PVV cultuur een linkse hobby zou vinden. “Wanneer heeft mijn partij dat gezegd?”, daagde Bosma zijn Kamercollega’s uit. Daarop citeerde Boris van der Ham (D66) de PVV-website: “Het kabinet moet nu fors gaan snijden in al die linkse hobby’s zoals de miljarden die worden uitgegeven aan de Europese Unie, ontwikkelingshulp en milieu- en kunstsubsidies.” Waarmee die gewenste Zaanstedelijke subsidie voor De Houtwerker met terugwerkende kracht een Bosma-omissie kan worden genoemd.

Bosma had wel een punt waar hij jij-bakte richting de gemeenten (“De bezuinigingen op cultuur worden in eerste instantie door gemeenten gepleegd.”). In veel steden met progressieve wethouders wordt inderdaad flink bezuinigd op kunst en cultuur. Zaanstad, met de PvdA en GroenLinks in het stadsbestuur, is wat dat betreft zeker geen uitzondering. De subsidie voor De Kade gaat er aan, de bijdrage voor zalencentrum La Breche eveneens. Aan een inflatiecorrectie voor culturele instellingen wordt al jaren niet gedaan. En van het evenementengeld is ook al niet veel over. Om maar een paar voorbeelden te noemen.

Enfin, als er met de botte bijl gehakt moet worden, kun je dat gerust overlaten aan cultuurwethouder Leny Vissers (ZOG). De Houtwerker kan er een voorbeeld aan nemen. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *