Max Euwe

Het is 75 jaar geleden dat Max Euwe de eerste en enige Nederlandse wereldkampioen schaken werd. Die mijlpaal is deze week grootschalig herdacht. Euwe kwam destijds een enkele keer naar de Zaanstreek en bewees ook daar een meester te zijn op het schaakbord. Citaatje uit Het Nieuws van den dag van 30 oktober 1942: “In het Wapen van Zaandam speelde hedenavond dr. Euwe tegen dertig leden der Zaandamsche schaakclub simultaan-séance, waarvan hij twintig partijen wist te winnen. Tegen A. Slob werd remise gespeeld, terwijl negen partijen, waarin dr. Euwe de beste stellingen heeft, door arbitrage zullen worden beslist.”

Zou hij nog leven, A. Slob?

Max Euwe en Alexander Aljechin tijdens hun titelstrijd, december 1935

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *