Sneeuw

Er zijn van die tradities. Linkse partijen die niet willen samenwerken. Voetbaltrainers die vlak voor kerst de bons krijgen. Enthousiaste Elfstedentochtvoorspellingen na de eerste nachtvorst. En een gebrek aan strooizout in Zaanstad.

Laat ik een paar woorden wijden aan dat laatste fenomeen. Op 29 januari 2010 beantwoordde het college van B&W GroenLinks-vragen over de spekgladde straten in Zaanstad. Het had namelijk gesneeuwd en gevroren. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Wormerland slaagde Zaanstad er niet in om de wegen begaanbaar te houden. De college-antwoorden waren niet naar tevredenheid; reden voor GroenLinks, ROSA, ChristenUnie en ZOG  om een motie in te dienen. Medio 2010 moest de Zaanstedelijke gladheidsbestrijding geëvalueerd zijn, opdat de eerstvolgende winter vol vertrouwen tegemoet gezien kon worden. De motie werd unaniem aanvaard.

Interessant is dat ZOG-leidster Leny Vissers een van de motie-ondertekenaars was. Dezelfde Leny die een paar maanden later als nieuwbakken wethouder verantwoordelijk werd voor de gladheidsbestrijding in Zaanstad. Het resultaat kennen we inmiddels: waar de Wormerlandse wegen prima begaanbaar zijn, is er in Zaanstad geen doorkomen aan. 

Nog even ter herinnering: op 26 oktober jongstleden stelde GroenLinks, met de vorige winter nog in het achterhoofd, wat aanvullende vragen over de gladheidsaanpak. Wethouder Vissers antwoordde (ik citeer letterlijk): “Het draaiboek gladheidbestrijding is naar aanleiding van de afgelopen winter aangepast. Bij normale sneeuwval zijn de hoofdfietsroutes binnen drie uur schoon. Bij zware sneeuwval binnen zes uur. Voor de komende winter is er voldoende zoutvoorraad.” ‘Tuurlijk. En varkens kunnen vliegen.

We wachten de volgende raadsbijeenkomst af. En vermaken ons in de tussentijd met een filmpje over een Zaans politiebusje dat er gisteren niet in slaagde om zonder hulp over de spekgladde Julianabrug te komen.

0 gedachten over “Sneeuw”

  1. ja en dan ook nog even aanstippen dat de markt kooplieden afgelopen zaterdag hels waren omdat er geen markt gehouden mocht worden op de Rozengracht.De gemeente vond het niet verantwoord.Maar nog bozer werden ze toen het bleek dat een aantal collega’s wel met hun eigen wagen gingen staan.En er niet gehandhaafd werd. En nog wel de belangrijkste zaterdag voor de kerst waarin altijd veel omzet gedraaid word. Nu maar hopen dat ze donderdag as wel mogen staan en het misschien nog voor de marktkooplui nog een beetje vrolijke kerst word!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *