Feestival

Gisteren met een PvdA-raadslid gebrainstormd over ‘sociale activiteiten’. Wat heeft Zaanstad nodig om de stad sociaal te houden/krijgen, dat was zo’n beetje de insteek. Mijn suggestie om ter inspiratie een blik te werpen in het ROSA-verkiezingsprogramma werd begrijpelijkerwijs terzijde geschoven. Dan maar een praktijkvoorbeeld. Een uitstekende manier om de sociale binding te versterken was het ‘Feestival’, dat plaatsvond van 28 tot met 30 december. In een paar oude loodsen aan de Aris van Broekweg werd een mengeling van muziek, sport, workshops en andere cultuurvormen gepresenteerd. Het hield honderden jongeren van de straat en bezorgde ze¬†vermakelijke uurtjes. Een prima initiatief van een buurtbewoner, Jerome, die er een geslaagd evenement van wist te maken (ondanks een grote stroomstoring in een van de hallen gisteravond).

Dat soort activiteiten zet meer zoden aan de dijk dan alle rapporten die de gemeente jaarlijks afscheidt over participatie, integratie en jeugdbeleid. Met elkaar is in korte tijd iets moois neergezet waarvan actief en passief kon worden genoten. Volgend jaar weer?

0 gedachten over “Feestival”

 1. Hi Erik.

  Bedankt voor je positieve reactie.
  Dit is vooral waardevol voor de vele honderden vrjwilligers en deelnemers die Feestival rijk is.

  Feestival wil verder in 2011. Dit unieke Zaanse jongeren-talent-event heeft zich in september 2009 en december 2010 bewezen als gratis en succesvol sociaal bindmiddel. Eerst als eendaags outdoor zomerfeestival en onlangs als driedaags indoor winterspektakel. Honderden jongeren en jong-volwassenen hebben met hun talent de kans gegrepen om gebruik te maken van de vele Feestival-podia en duizenden bezoekers [jong en oud] hebben hiervan genoten.

  Zaanstad heeft met Feestival een sociaal en krachtig instrument tot haar beschikking met een enorme bekendheid en bereikbaarheid. Het motto blijft overeind: iedereen wil weer & meer Feestival.

  Graag wil ik op korte termijn met jou en anderen [o.a de PvdA-brainstormer] eens afspreken om dit culturele Feestival z.s.m. op de politieke agenda te krijgen en steun te vinden voor een financieel draagvlak.

  Ik zie uit naar je reactie.

  Feestelijke groet,

  Jerome den Enting
  oprichter/organisator
  FEESTIVAL

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *