Nieuw Republikeins Genootschap

Zoals bekend was prins Bernhard fout, Voor, tijdens en na de oorlog. De man was lid van zo ongeveer elke nazi-organisatie die Duitsland in de jaren ’30 telde. Tijdens de oorlog zat hij zowel zijn vrouw (hij ging vreemd bij het leven) als de Engelsen in de weg. (Een paar jaar geleden kwam ik bij het Nationaal Archief notulen tegen waarin Bernhard aan het begin van de oorlog een geallieerde aanval op bezet Europa bepleitte. Het zou een slachtpartij in het voordeel van Hitler hebben betekend). En na 1945 raakte hij bevriend met dictators en vulde hij zijn zakken met corrupt geld – denk bijvoorbeeld aan Lockheed.

In monarchistisch Nederland waren Bernhards strapatsen nooit een probleem. Er werd een cultuurfonds naar hem vernoemd. De eeuwige jager mocht beschermheer worden van het Wereld Natuurfonds. Hij werd vreemd genoeg een soort beschermheilige voor met name het conservatieve deel van de voormalige illegaliteit. En natuurlijk kreeg hij in zo ongeveer elke gemeente een straat naar zich vernoemd.

Een paar jaar geleden heb ik in de gemeenteraad de suggestie aan de hand gedaan om de Zaandamse Prins Bernhardbrug een andere naam te geven. De oude brug werd vervangen door een nieuw exemplaar en dat leek me een mooi moment om ook de prins terzijde te schuiven. De andere fracties voelden er niets voor, trouw als ze waren aan Beatrix en haar familie. 

Het Nieuw Republikeins Genootschap doet nu ook een poging om Bernhard uit het straatbeeld te krijgen. Het NRG heeft Rotterdam en Leiden gevraagd om hun respectievelijke Bernhardstraat en -kade te hernoemen. Het lijkt me een goed initiatief, dat navolging verdient. Zaanstad heeft, naast een Bernhardbrug, ook een Bernhardplein. Ik stel voor dat de republikeinen onder u -en misschien ook de monarchisten met ethisch besef- een brief sturen naar het college van B&W en de gemeenteraad van Zaanstad, met daarin het verzoek Bernhard uit het straatbeeld te halen. Een voorbeeldbrief is hier te vinden. Veel succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *