Lege kantoren

In Leidschendam-Voorburg stond vorig jaar 27% van de kantoorruimte leeg. In Heerlen was dat 6%. Het waren twee uitersten in een markt waar gemiddeld 16% van de kantoren geen gebruiker had. Inmiddels zitten we in 2011 en is de situatie verder verslechterd. Zelfs de grootste kantorenmakelaar van Nederland, DTZ Zadelhoff, bepleitte gisteren een kantorenbouwstop.
In Amsterdam staat een op de zes kantoren te verkommeren, met name in West en Sloterdijk, wijken die vlak bij Zaandam liggen. In Amstelveen en Hoofddorp rijst de leegstand de pan uit.

En in Zaanstad? Ik ken de nieuwste cijfers nog niet, maar ook hier was de leegstand de voorgaande jaren aanzienlijk. Desondanks wilde het vorige college van B&W steeds meer nieuwe kantoren laten bouwen. En ook nu nog zijn er plannen voor kantoren, onder meer bij station Zaandam en op de voormalige VVZ-velden.
Zie bijvoorbeeld deze gemeentelijke monitor uit november 2009. Dergelijke plannen waren, zijn en blijven dom. Al jaren bepleiten sommige politieke partijen verouderde kantoren te verbouwen (bijvoorbeeld tot woningen) of te slopen, en nieuwe kantoren te verbieden. Het voorkomt dat er nog meer groene gebieden worden opgeofferd voor woningbouw, het schept woonruimte en het gaat de leegstandsverloedering tegen. In sommige andere gemeenten wordt werk gemaakt van zo’n bestemmingsverandering. In Zaanstad komt het er nauwelijks van. Welke wethouder heeft nu eindelijk eens het lef?

(De meest actuele informatie over de Nederlandse leegstand is hier te vinden.)

0 gedachten over “Lege kantoren”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *