Zingen op de Zaan

Het waterfeestje Zingen op de Zaan is waarschijnlijk heel belangrijk. Een andere verklaring heb ik niet voor het fenomeen dat Dagblad Zaanstreek er de afgelopen week keer op keer grote artikelen aan wijdde.

Zingen op de Zaan is een evenement waarbij eens per jaar duizenden mensen zingen. Op de Zaan. Of ernaast. Of ze zetten harde muziek aan, opdat de deelnemende koren niet meer te horen zijn. Het had ook Zuipen op de Zaan kunnen heten, want de plaatselijke horeca verdient een dikke boterham aan dit alternatieve schuitje-varen-theetje drinken. Moet kunnen allemaal. Al snap ik niet waarom de gemeente Zaanstad en de provincie Noord-Holland er de afgelopen jaren tienduizenden euro’s subsidie in pompten. Het lijkt me meer een taak voor de profiterende Zaanse ondernemers om er geld in te steken. Dat vervolgens ongetwijfeld wordt terugverdiend.

Enfin, de provincie is inmiddels minder gaan betalen. En Zaanstad wilde het financiële gat niet dichten. Een handtekeningenactie op internet moest het tij keren en de cultuurwethouder overhalen om alsnog duiten te steken in Zingen op de Zaan.

Probleempje. De cultuurwethouder heet Leny Vissers. Van de ZOG. Leny is de dame die eerder dit jaar via de gemeentesite liet weten dat er ‘door de recessie moeilijke keuzes gemaakt moeten worden. Vooral op cultureel gebied’. En dan past het natuurlijk niet om FluXus, De Kade, het Moise Festival en nog wat hoogstaande cultuur af te knijpen, maar Zingen op de Zaan niet. Als populistisch politicia kun je het echter ook niet maken om de duizenden ZodZ-sympathisanten te negeren. at kost namelijk stemmen. En dus bedacht Leny een list.

Afgelopen maandagavond was er een ZOG-fractievergadering. Omdat de ZOG het politieke dualisme niet erkent, stuurt wethouder Leny nog altijd de ZOG-fractie aan. Zo ook maandag. De fractie kreeg te horen dat een eerder aangenomen motie nu moest worden geëffectueerd. Die motie behelste dat de gemeenteraad de jaarlijkse raadsconferentie niet meer in een hotel moest houden, maar in het gemeentehuis. Dat bespaarde geld. Met de motie sloeg de ZOG twee vliegen in één klap. De partij had toch al een hekel aan die conferenties, die ze boycotte dan wel voortijdig verliet omdat er soms kritisch over elkaars functioneren werd gesproken. En er bleef een -nog onbekend- bedrag over voor evenementen.

De ZOG gaat nu, op instigatie van Leny Vissers, een voorstel indienen om €10.000,- extra beschikbaar te stellen voor de Zaanse botenparade. Die motie gaat een meerderheid halen, want slechts weinig partijen durven de ZodZ-aanhang te schofferen, zo vlak voor de Statenverkiezingen. En de cultuurwethouder kan zich vervolgens profileren als de redster des waterlands, na eerder als cultuursloopster te zijn weggezet. Geniaal plan, in al zijn eenvoud. Jammer alleen dat het zo doorzichtig is. En dat er opnieuw een gat in de begroting is geschoten.

Proost!  

 Leny Vissers-Koopman

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *