Fietsenrekken

Een tijdje terug heb ik meegedaan aan een enquête van de gemeente Zaanstad over het stallen van fietsen bij station Zaandam. Mijn wensen waren eenvoudig: deugdelijke fietsenrekken vlakbij de stationsingang. Of het ooit zover komt weet ik niet, maar de nieuwste plannen lijken me niet de beste.

Vanaf volgende week mogen er geen fietsen meer worden geplaatst in de rekken achter het NS-station, naast het oude Inntel-hotel. Die dubbeldeks rekken verdwijnen namelijk. In plaats daarvan moeten de rijwielen worden gestald op de plek waar eerder de tijdelijke parkeergarage stond, aan de andere kant van de Provincialeweg.

Niet alleen zijn het dezelfde soort rekken als die nu verdwijnen -en waar een volwassenenfiets al snel beschadigt, omdat er in alle opzichten te weinig ruimte is-, maar de nieuwe lokatie lijkt me ook riskant. Verreweg de meeste fietsers plaatsen hun bezit daar om vervolgens de bus of de trein te pakken. Daartoe moeten ze de drukke Provincialeweg oversteken. Dat kan bij de verkeerslichten, maar een stuk sneller is het om meteen de autoweg over te hobbelen en via het nieuwe busstation naar de plaats van bestemming te lopen. Ik zie de slachtoffers al op het asfalt liggen…

In de gemeenteraad is uit en te na gesproken over deugdelijke fietsenrekken vlakbij de ingang van het station. Vreemd toch dat het desondanks niet wil lukken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *