Leegstand

Amsterdam is goed bezig. Wethouder Maarten van Poelgeest maakte deze week bekend de eigenaars van kantoorpanden die meer dan een half jaar leegstaan te gaan bestraffen. Ze kunnen duizenden euro’s boete krijgen als ze hun bezit geen volwaardige bestemming geven.

Zoals bekend staan er miljoenen vierkante meters kantoorruimte leeg in Nederland. Vaak zeer langdurig. De eigenaars weigeren de huur- of verkoopprijs te laten zakken en speculeren dat de markt ooit wel weer aantrekt. In de tussentijd laten ze de boel leegstaan of zetten er een paar kraakwachten in. Het leidt nergens toe, want het kantorenoverschot is zo groot dat er altijd een teveel zal blijven. De gemeente Amsterdam hoopt nu door dwang uit te oefenen de leegstaande gebouwen een andere bestemming te kunnen geven of zelfs te laten slopen.

Ook in Zaanstad staat nog het nodige leeg. Niet alleen kantoorpanden trouwens. Tal van koopwoningen wisselen niet van eigenaar, simpelweg omdat de prijzen te hoog zijn. De economie draait bovendien slecht, waardoor veel mensen de overstap naar een (andere) koopwoning niet durven te maken.

De plaatselijke partij Trots op Nederland liet deze week merken niets te snappen van de leegstandsproblematiek. In een onhandig opgesteld vragensetje voor het college van B&W stelde de partij dat de gemeente krakers moest aanpakken. Terwijl die zo langzamerhand het enig overgebleven pressiemiddel hanteren om de speculatiemarkt nog enigszins te lijf te gaan.

Aan het begin van de Havenstraat staat een tien jaar oud woon-/werkpand. De onderste verdieping was destijds bedoeld als horecagelegenheid, maar die bestemming heeft het nooit gekregen. Het pand heeft een vol decennium leeggestaan. Het werd verbouwd tot woningen, maar ook dat hielp niet. Ook hier gold: de vraagprijs was te hoog. Sinds een week woont er een groepje mensen. Werknemers die tijdelijke woonruimte nodig hebben, zo te zien. Vreemd dat ToN nooit aan de bel heeft getrokken door aan B&W te vragen hoe het kan dat in een gemeente als Zaanstad gebouwen zo lang leeg kunnen staan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *