140 jaar later

In 1870 schreef C.M. Vos, predikant te Heenvliet: “Er is een tijd geweest van halfheid, van would-be liberaliteit, waarin men maar alles over zijn kant liet gaan en dat voor verdraagzaamheid aanzag; waarin men niets zozeer vreesde als het geven van aanstoot. Gelukkig dat die tijd voorbijging!” Waarna hij afgaf op het volk dat ‘indringerig’ was en de sfeer en goede zeden in christelijk Nederland verpestte.
Vos was een antisemiet eerste klas. Maar vervang in zijn betoog het woord ‘joden’ door ‘moslims’ en het is, bijna anderhalve eeuw na dato, alsof je de PVV hoort.  Alsof je Hero Brinkman hoort pleiten voor een hoofddoekverbod in het Provinciehuis en in het openbaar vervoer.

140 jaar verder en niets geleerd.

0 gedachten over “140 jaar later”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *