Draaien, altijd maar draaien…

Stoere taal van de Zaanstedelijke GroenLinks-fractie in het Zaanstad Beraad Journaal (te vinden in het Zaans Stadsblad van gisteren): “Amnesty International spreekt in een rapport over schending van mensenrechten op de detentiepontons in Zaandam. Dit is niet te tolereren! Deze maand zullen we spreken over hoe lang deze ‘bajesboten’ nog blijven.”

Afgezien van de merkwaardige zinsopbouw (tolereert GroenLinks het rapport van Amnesty niet of betreft het toch die mensenrechtenschendingen?); hoe durft die partij zich zo te profileren? De GroenLinks-fractie heeft de afgelopen jaren een reputatie opgebouwd waar het ging om het inpikken van de ideeën en initiatieven van andere partijen. Dat gedrag duurt blijkbaar nog steeds voort. Vorige maand besloot GroenLinks het initiatief te nemen tot het op de raadsagenda zetten van de bajesboten. De plaatselijke Amnesty International-voorzitter Bert Boer, tevens de vorige fractievoorzitter van GroenLinks, had gezorgd dat het landelijke AI-rapport over de boten bij de gemeenteraad terechtkwam. De lijntjes waren dus kort.

Vreemd genoeg zat GroenLinks al in het college van B&W toen datzelfde college toestemming moest geven voor de komst van die mensenrechtenschendende gevangenissen voor mensen zonder geldige reispapieren. De GroenLinkse wethouder ging akkoord met de komst van die boten. De GroenLinkse fractie onder leiding van Bert Boer stemde eveneens in. Terwijl toch bekend was hoe slecht de omstandigheden op die Zaanse boten zouden worden. Alleen ROSA stemde vijf jaar geleden om principiële redenen tegen die mensonterende cellenblokken. En heeft zich sindsdien maand na maand en op tal van manieren verzet tegen die ondingen. Het heeft me tot eind 2009 gekost voor ik GroenLinks (en de SP) zover kreeg dat het publiekelijk bekende bij nader inzien die boten toch niet te willen, omdat het aan boord niet pluis zou zijn. Het had de partij gesierd als het ook nu het initiatief tegen de boten had gelaten waar het steeds lag: bij ROSA.

Enfin, draaien is vrij gebruikelijk in de politiek. Neem bijvoorbeeld Roël Dissels. Die zegt in dezelfde editie van het Zaans Stadsblad: “Waarom wordt niet gehandhaafd op het kraken van andermans gebouwen, zoals in Amsterdam op een verstandige manier gebeurt. Er is nu toch een wet die kraken verbiedt!” Tot een paar jaar geleden was Dissels raadslid van een partij die zich een fel voorstander van kraken betoonde. Nooit gemerkt dat Dissels daar bezwaar tegen had. Welke partij dat was? Het begint met een G en houdt op bij links…    

Update (7-2): Bert Boer liet weten dat hij even niet in de raad zat toen in april 2006 werd besloten over de komst van de bajesboten naar Zaanstad. Bovendien trok de GroenLinks-fractie de steun aan de boten niet pas eind 2009 in, maar al in juni 2008. Bij dezen dus een correctie.

0 gedachten over “Draaien, altijd maar draaien…”

 1. Beste Erik,

  Amnesty International Zaanstad kent aktieve leden uit allerlei partijen zoals PvdA, CDA, CU, GroenLinks en ongetwijfeld ook ROSA.Als AI kunnen wij het ons niet permiteren om met één partij in zee te gaan. Gelukkig staan veel partijen open voor de mensenrechten. Daarom hebben wij alle partijen steeds gelijktijdig schriftelijk geïnformeerd. Natuurlijk ook ROSA. Ruud Pauw is verder mondeling tijdig op de hoogte gesteld. Jammer dat je deze aktie ten behoeve van de mensen op de detentieplatforms wil verkleinen tot partijpolitiek met een kleine “p”. Dat doet de zaak geen goed. Bert Boer

  1. Beste Bert,
   Ik geloof niet dat ik ergens in mijn blog heb geschreven dat partijen niet gelijktijdig zijn geïnformeerd door Amnesty International. Maar los daarvan; mijn blog gaat niet over Amnesty International, maar over GroenLinks. Dat in 2006, samen met die andere college-partij, de SP, de komst van de bajesboten had kunnen verhinderen. Maar helaas pas medio 2008 besloot de eerder gegeven steun in te trekken. En toen was het te laat.
   Overigens -toch even een compliment- GroenLinks en de SP zijn tenminste op hun schreden teruggekeerd. In tegenstelling tot al die andere partijen (Democratisch Zaanstad uitgezonderd, dat in 2006 uit mededogen met de ondernemers in de omgeving tegenstemde) die tot vandaag de dag steun betuigen aan de Zaanse bajesboten.
   Vriendelijke groet,
   Erik

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *