Gelegenheidspolitiek

Nooit eerder een protest gehoord uit de mond van Europarlementariër Hans van Baalen (VVD), maar deze week was hij helder: Mubarak moest onmiddellijk weg. Van Baalen was het met Henk Bleker (CDA) eens. De Egyptische president was niet goed voor de stabiliteit. Van Egypte? Nou, vooral van de Nederlandse handelsbelangen in Egypte.
Van Baalen vermeldde nog even tussen neus en lippen door dat Mubarak en zijn partij tot deze week gewoon lid mochten zijn van de Socialistische Internationale. Schandalig, inderdaad. Het huiswerk van vandaag: zoek uit welke partij er niet thuishoort in de Liberale Internationale, de club waarvan de VVD lid is.   

Mubarak is een dictator. Al meer dan dertig jaar. En wat doe je met dictators? Die lever je goederen. Opdat hij zo lang mogelijk aan de macht kan blijven. En bovendien is het goed voor de Nederlandse handelsbelangen.

Even een geheugenopfrissertje. In 1994 verkocht Nederland 599 tweedehands tanks aan Egypte, in 2005 431. Het leverde ons honderden miljoenen euro’s op. Hans van Baalen was ongetwijfeld blij. En nu maar hopen dat de demonstranten tegen Mubarak en zijn regime ook blij blijven. Gaan de Hollandse tanks hen beschermen? Of worden ze er een dezer dagen door verpulverd? Het goede antwoord mag naar onze altijd even eerlijke, oprechte en democratische Europarlementariër.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *