Rob Vreeken

Hoe zou het met Rob Vreeken zijn? Ik heb begrepen dat er momenteel in Egypte veertien Nederlandse verslaggevers werken, en een van die veertien is Rob. Gisteren zou hij een lezing geven, in Wormerveer, over zijn boek Baas in eigen burka. Dat ging dus niet door, want de Volkskrant-reporter zit in Caïro. Bovenop het wereldnieuws. Da’s toch net even anders dan die dagbladstukken waarin hij keer op keer de Zaanstreek wist te verwerken. Rob Vreeken is geboren en getogen Zaandammer en komt daar rond voor uit.  

Geen idee of Rob momenteel tussen de demonstranten staat, stenen ontwijkend en quotes vangend. Of hij zijn hotel niet uit kan. Of dat hij door de Nederlandse ambassade naar een veiliger plek is gebracht, net als een aantal van zijn collega’s. Vast staat wel dat Rob al geruime tijd en dag na dag stukken aanlevert vanuit woelig Egypte. Elke keer weer haalt hij de voorpagina van de Volkskrant, met artikelen die de moeite van het lezen waard zijn. Dat laatste waren we overigens van hem gewend.

Rob Vreeken is een hardloper. Zo af en toe zag ik hem de afgelopen jaren voorbij komen, rennend van zijn woning naar het Volkskrant-gebouw in Amsterdam. Een flink eind, maar hij deed ’t ‘m wel. Hopelijk hoeft hij zijn hardloopvaardigheden niet in te zetten in Caïro. Maar met die pro-Mubarak-hooligans weet je het op dit moment niet. Er zijn al diverse journalisten verwond die niet tijdig weg konden komen.

Laten we hopen dat Mubarak snel vertrekt en Egypte zich in rap tempo kan ontwikkelen tot een democratie. Rob Vreeken kan dan terug naar het Zaaneiland. Dat zou mooi zijn. Het is al weer te lang geleden dat ik in de Volkskrant een Vreeken-tekst las over de Zaanstreek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *