Bajesboten

B&W van Zaanstad liet gisteren haar asociaalste gezicht zien. De aanleiding: de Zaanse bajesboten, waarop honderden mannen vaak vele maanden worden opgesloten, omdat het hen ontbreekt aan geldige reispapieren. Voorafgaand aan de commissievergadering mocht voormalig stadsdichter Hans Kuyper zijn treffende werk De_schande voordragen. En tijdens die vergadering vertelde de vertegenwoordigster van Amnesty International twintig minuten lang over het leed aan boord van de twee schepen. Het was een verhaal van ziekte en suïcide, van te lange detentie onder een te streng regime, van eenzaamheid en uitzichtloosheid, van ledigheid en stigmatisering. De commissieleden waren er stil van. 

 So far, so good.

D66, de ChristenUnie, ROSA, de SP en GroenLinks deelden mee dat de gemeente zich moest houden aan de sluitingsdatum die in 2006 met de raad was afgesproken: september 2011. Die keiharde vijfjarentermijn was voor een paar partijen destijds mede de reden geweest om met pijn in het hart toch maar voor de komst van de drijvende cellenblokken te stemmen. Inmiddels wisten de vertegenwoordigers van de ChristenUnie en de SP ook uit eigen ervaring dat de desijds vastgelegde humanitaire regels met voeten werden getreden. Het was, kortom, eens temeer duidelijk: Nederland schond de mensenrechten en Zaanstad werkte daar door haar vergunningverlening aan mee.

Andere partijen dachten er anders over. Burgemeester Geke Faber schoof alle verantwoordelijkheid af naar het Rijk. Alsof Zaanstad niets te vertellen had. PvdA-fractievoorzitter Songül Mutluer legde uit dat het ‘wel om driehonderd arbeidsplaatsen’ ging, daarmee de ruggengraat van een paling etalerend. Ze ‘vergat’ dat in 2006 al was afgesproken dat die driehonderd arbeidsplaatsen vanaf het najaar van 2011 elders ingezet zouden worden, en niet in 2013. En mensenrechten werden opeens bijzaak. Terwijl toch een van haar fractiegenoten me wist te vertellen dat hij ook uit eigen ervaring kon vertellen van misstanden aan boord.  

VVD-fractievoorzitter Annejon Oosterkamp betoonde zich een burgemeester in oorlogstijd. Want als ‘wij’ geen vergunning verleenden voor de boten, verleende een andere gemeente die wel. Dat lijkt me een goede reden om munitiefabriek Eurometaal te heropenen. Als Zaanstad namelijk geen wapens levert aan -pak ‘m beet- Libië of Iran, doet een fabriek in een andere stad het wel. Bovendien is een doorstart van Eurometaal goed voor de Zaanse werkgelegenheid, dus kan de PvdA ook tevreden zijn.

Het bontsts maakte wethouder Dennis Straat (VVD) het. Hij gaf toe dat in 2006 en 2007 meermalen aan de gemeenteraad en de Zaanse bevolking was beloofd dat de bajesboten in 2011 Zaanstad dienden te verlaten. Maar ja, er was blijkbaar iets mis gegaan, want tegen de Dienst Justitiële Inrichtingen had Zaanstad gemeld dat de boten tot 2013 konden blijven. Vanwege die miscommunicatie had hij een trucje op bedacht, een ‘compromis’. Die boten zouden alsnog tot 2013 in Zaanstad blijven, simpelweg door de spelregels te veranderen. De boten worden nu opgenomen in het nieuwe bestemmingsplan Achtersluispolder, zodat Zaanstad geen last heeft van de oude, knellende regels met die lastige deadline.

Mijns inziens is een dergelijke handelswijze een onderzoek waard. Hoe kan het dat de DJI verkeerd is ingelicht? Wie is daarvoor verantwoordelijk? Toenmalig wethouder Harm Jan Egberts kende de materie van haver tot gort. Is er onder zijn leiding bewust gestrooid met foute data of betrof het een ‘gewone’ blunder?  

Een gemeenteraad die akkoord gaat met een verlenging van de vergunning tot maart 2013 doet aan zelfverminking.De raadsleden hebben zich eerst gebonden aan een humanitair contract dat van nul en generlei waarde bleek te zijn. De deal  dat de Rijksgebouwendienst en de Dienst Justitiële Inrichtingen in 2011 een permanente gevangenis in Zaanstad zouden hebben neergezet is ook niet nagekomen. En de B&W-belofte aan de raad om vanaf het najaar van 2011 bajesbootvrij te zijn dreigt nu eveneens ten onder te gaan.

Laten jullie binnenkort eindelijk eens de tanden zien, PvdA, CDA, ZOG en VVD? Of laten jullie je voor de zoveelste achtereenvolgende keer in het pak naaien, daamee aantonend dat jullie democratische en menselijke omgangsvormen weinig waard zijn?  

detentiecentrum-zaanstad

0 gedachten over “Bajesboten”

 1. Prima dat de bajesboten blijven liggen hopelijk komt er nu snel ook een gewone bajes.
  Vergeet niet dat het niet van die zielige illigalen zijn maar dat 95% van de mensen die daar vast zitten er moet blijven omdat ze lichte of zware vergrijpen hebben gepleegd.
  Dat sommige er lang verblijven komt ook omdat ze niet willen meewerken aan uitzettingen.
  Voor de rust op straat zou het prima zijn om er nog 5 van die boten bij te leggen.
  En ja er werken 250 mensen die gewoon daar een boterham verdienen de krakers en het gajes wat er tegen is heeft over het algemeen bijna nog nooit gewerkt.
  Kijk maar naar de symphatiesanten sites http://www.jokekaviaar.nl en http://www.indymedia.nl zo druk met overal tegen zijn dat ze nooit iets nuttigs voor de maatschappij doen.

  1. 1. Probeer volgende keer eens onder je echte naam te posten. Da’s wel zo dapper.
   2. Lees de rapporten van Amnesty International en diverse andere organisaties (waaronder die van het Rijk zelf) of raadpleeg een strafrechtdeskundige en probeer dan nog eens inhoudelijk in te gaan op de gesignaleerde mensenrechtenschendingen aan boord van de bajesboten.
   3. Ik ben fel tegenstander van die boten en heb tòch een baan. Apart, hè?

 2. Ik heb een tijdje een man bezocht op de boten. Die vertelde verhalen over wanhoop, slechte (medische) behandeling en over zelfmoordpogingen en zelfverminking. Vorige week nog: een Afrikaan die zichzelf probeerde te verhangen belandde in de isoleercel. Van een ex-gevangene weten we inmiddels dat dit een klein kaal hok is waar het licht dag en nacht aan blijft en het koud is.

  Een voormalig bewaker vertelde me hoe gezondheidsrisico’s worden genomen met mensen die TBC hebben. Geen verzorging, en bij ontdekking: klinkeren (zonder papieren op straat zetten: verspreid uw ziekte maar lekker verder).

  Doet het er wat toe of mensen die hiertegen in actie komen werk hebben of niet, en wat voor werk dat is? Zulke non-argumenten gebruikt om tegenstanders de mond te snoeren en de aandacht van de ware discussie af te leiden, horen we al decennialang. Verzin eens wat nieuws, zoals een echt argument waarom mensen zo behandeld zouden moeten worden, of ze nu iets strafbaars hebben gedaan of niet!

 3. Beste Erik,

  Na al die tijd toch maar even een reactie. Vóór het referendum over het Vijfhoekpark gaf jusitie meermalen te kennen dat de vestiging van een gevangenis hoge prioriteit had. Na de duidelijke uitslag van het referendum heeft Zaanstad het Hembrugterrein als locatie voorgelegd. Ook toen kon het niet snel genoeg gaan voor justitie. Als wethouder monumenten heb ik ook nog een robbertje moeten vechten om te voorkomen dat er een kaalslag op het Hembrugterrein zou plaatsvinden. Als het aan justitie lag, werden de bulldozers direct ingezet en het zand opgespoten.
  In 2006 kwamen de voorstellen van justitie voor de detentiepontons. Ook toen is aan mijn tafel duidelijk aangegeven dat justitie haast had met het realiseren van een nieuwe gevangenis. Rond die tijd kwam Hoogtij in beeld voor vestigingsplaats. Immers de monumenten op het Hembrugterrein hadden inmiddels een status gekregen.
  De toenmalige minister van Justitie had eerder aangegeven juist NIET te zoeken naar extra celcapaciteit en werd geconfronteerd met bezuinigingen. Voor Zaanstad was het een ander verhaal, aldus justitie. Die gevangenis zou wel degelijk worden gerealiseerd. Voor de arbeidsplaatsen op de pontons zou dan ook weer plaats zijn, als de boten na 5 jaar zouden worden gesloten.

  Ook dat vooruitzicht was een element in de afweging om akkoord te gaan met de tijdelijke vestiging van de detentiepontons. Het kan zijn dat ik het heb gemist, maar volgens mij is er nog geen sprake van enige bouwactiviteit op Hoogtij in opdracht van Justitie.

  Ik heb in dit dossier, hoe ver wij ook van elkaar staan over de interpretatie van de afspraken, nooit gestrooid met foute data! De afspraken met justitie blijken gewoon niets waard te zijn.

  Ik voel me, sorry voor het woord, besodemieterd door Justitie.

  Groet,
  Harm Jan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *