Hembrugterrein

Verontrustend stukje van verslaggever Rob Swart in Dagblad Zaanstreek. Hij beschrijft een gesprek van vijf jaar geleden. “Een man van defensie zei tegen iemand die werkte op het Hembrugterrein dat er nooit iets zou gebeuren met die oude gebouwen. Veel te duur. Maar die plannen dan? vroeg de Zaandammer. Die plannen worden nooit uitgevoerd, zei de man van defensie.”

Het verhaal is verontrustend omdat er sinds de ondergang van munitiefabriek Eurometaal, in 2003, inderdaad zo goed als niets is gebeurd met het monumentale, veertig hectare grote Hembrugterrein. Behalve dan dat er een aantal opstallen illegaal is afgebroken. De resterende, prachtige oude gebouwen en de unieke natuur ter plaatse verkommeren in hoog tempo. Sommige panden met een monumentenstatus zijn waarschijnlijk al niet meer te redden, in elkaar gezakt als ze er bij staan.

Verontrustend ook, omdat ik een paar jaar geleden een soortgelijk verhaal hoorde van een defensieman. Het Rijk was het beste af als alle gebouwen zouden worden gesloopt en alle bomen gekapt, vertelde hij, waarna er een leeflaag over het zwaar (onder auspiciën datzelfde Rijk) vervuilde terrein kon worden gegooid. Vervolgens mocht het in de verkoop, opdat er misschien nog iets aan verdiend zou worden.

Zaanstad is geen eigenaar van het gebied. Het Rijk houdt een overdracht aan de provincie willens en wetens op. En geld fourneren om de rotzooi in de grond op te ruimen is al helemaal out of the question. Het is hoog tijd dat de Tweede Kamer ingrijpt. En snel ook, want anders hoeft het niet meer. Dan is een historische parel definitief naar de verdommenis geholpen.     

0 gedachten over “Hembrugterrein”

  1. Helemaal mee eens. Dit gehele terrein mag je noemen onder de culturele erfgoed van Nederland. Heb er zelf 17 jaar met plezier gewerkt. Heb nog veel contact met enkele ex collega’s, en denk nog regelmatig terug. Voriga jaar nog met een rondleiding mee geweest. Diep tries hoe alles vervallen is..Voor meer foto’s http://eurometaal.mine.nu

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *