Verkiezingen

Wie kent hem niet? Nou, ik. Tot deze week dan, toen Kees de Lange zich profileerde als de Noord-Hollandse lijsttrekker van de partij 50Plus. “Ik ben een Zaankanter”, zei Kees tegen Het Parool. “En Zaankanters draaien doorgaans niet om de hete brij heen.” Mijn hart sprong even op. Een Zaanse lijstrekker bij de Provinciale Statenverkiezingen, dát was een tijd geleden. Helaas, uit het verdere vraaggesprek bleek dat Kees in Monnickendam woonde.

Of het nu gaat om de Eerste en Tweede Kamer of de Provinciale Staten, Zaanstad spreekt er nauwelijks een woordje mee. Fleur Agema en Martin Bosma (PVV-Kamerleden) kwamen uit deze contreien, maar huizen alweer een tijdje elders. En Ed Anker verruilde een paar jaar geleden zijn Zaanse gemeenteraadszetel voor een parlementsfauteuil. Totdat hij bij de eerstvolgende verkiezingen laag op de ChristenUnielijst belandde en geruisloos verdween. Sinds deze week is hij in de nachtelijke uren DJ bij de EO. ’t Kan verkeren.

Op 2 maart zijn er Statenverkiezingen. Zou je niet zeggen, als je naar de oersaaie debatten kijkt die momenteel voorbij komen. Het lijkt alsof we de Eerste of Tweede Kamer mogen kiezen in plaats van de afgevaardigden voor het Provinciehuis. Een Zaankanter her en der op de lijst zou misschien nog wat lokale media-aandacht genereren, maar ook die zijn uiterst schaars. De weinige Zaankanters die in Noord-Holland een plekje op de kieslijst kregen, staan vooral laag. En daarmee onverkiesbaar. Zelfs Agema en Bosma slaagde er niet in om hun oud-stadsgenoten tussen de andere PVV’ers te krijgen. Terwijl daar nota bene wel vier Weespers op de kieslijst staan. Wat hebben zij dat wij niet hebben? Oftewel, waar blijven de opvolgers van Marcus Bakker, Jan Duijs en Kornelis ter Laan?

2 gedachten over “Verkiezingen”

  1. Meestal ben je goed geïnformeerd. Ik mag je er op wijzen dat ik op plaats 6 sta van de cda lijst en cees loggen op 2 voor de vvd. Hoe het met de rest is gesteld weet ik niet, maar je vooronderstelling dat diegenen die op de lijst staan allemaal laag staan is dus onjuist.Dat dit nauwelijks tot enige aandacht is waar. Op 1 maart komt de CDA provincie bus naar Zaanstad. Met alleen provinciale kandidaten, maar ook dat zal geen grote schok te weeg brengen. Maar wat wil je ook met landelijke politici die het voortbestaan of het verwerpen van een kabinet belangrijker achten dan vier jaar provincie politiek. Zie wat dat betreft mijn weblog.

    1. Hallo Ronald,

      Ik schreef dat de Zaankanters vooral laag staan. Op de kandidatenlijst staat achter de naam ‘Cees Loggen trouwens als woonplaats ‘Alkmaar’. En met de laatste peilingen in gedachten lijkt me een zesde plaats op de CDA-lijst ook geen geruststellende uitgangspositie. Sterkte!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *