Revolutionaire socialisten

Aardig nieuws voor liefhebbers van de Zaanse historie, en in het bijzonder voor de geïnteresseerden in linkse Zaankanters. Net uit: het boek Wij gingen onze eigen weg. Daarin komen vier revolutionaire socialisten aan het woord die de eerste helft van de vorige eeuw actief waren. Een van die vier was Zaandammer Fokke Bosman, wiens foto de omslag van de door Ron Blom en Bart van der Steen samengestelde publicatie siert. In 170 pagina’s wordt een beeld gegeven van de persoonlijke en politieke avonturen van deze revolutionairen.

Al lezend is het alsof je met oud-raadslid Fokke Bosman (1893-1971) aan de keukentafel zit. Hij dist het ene na het andere verhaal op over het vooroorlogse Zaandam, de ruzies met politiek andersdenkenden en zijn streven naar een betere wereld. Dat zijn woorden zijn geredigeerd door twee niet-Zaankanters is te zien aan de wijze waarop straatnamen worden geschreven (‘westzijde’, ‘gedempte gracht’), maar dat is een detail. Goed dat er aandacht is besteed aan deze interessante voetnoot in de geschiedenis.  

Bestellen van het boek kan door een email te sturen naar ronblom@tomaatnet.nl of door overmaking van €12,50 op ING-rekening 5961642 ten name van R.L. Blom in Amsterdam (onder vermelding van ‘Memoires’ en het eigen adres).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *