Noord-Korea

Ik dacht dat de fellow traveler, de man/vrouw die vol enthousiaste verhalen terugkeert uit communistisch China/Cuba/Sovjet-Unie/Albanië/Joegoslavië, wel zo’n beetje was uitgestorven. Maar nee, ze zijn er nog, dergelijke idiots savants.

Vandaag vertoont het Zaandamse filmtheater De Fabriek een aantal Noord-Koreaanse films. Propagandafilms uiteraard, want iets anders kent dat land niet. Deze ‘Dag van de Noord-Koreaanse film’ wordt georganiseerd door de Amsterdammers Remco van Daal en Remco Hellingman. Twee mannen die, aldus de Volkskrant van gisteren, ‘een brug willen slaan tussen de in zichzelf gekeerde dictatoriaal geleide staat en de rest van de wereld’. Hoewel, ‘dicitatoriaal geleid’? Remco 1: “Het land wordt zwarter gemaakt dan het is.” Remco 2: “Je kunt er gewoon praten waarover je wilt.” Remco 1: “Het is lastig te zeggen of het een dictatuur is of niet. Als je heel veel gesprekken voert daar, dan zijn het heel gewone mensen.” Remco 2: “In het Westen gaan verhalen over kinderen die gras moeten eten, daar hebben wij nooit wat van gezien.” Remco 1: “Wie ben ik om te zeggen dat het verkeerd zal zijn?” Remco 2: “Alles wordt altijd verkeerd uitgelegd.”  

Remco en Remco vertaalden een boek van Kim-Jong-Il in het Nederlands, tooiden zich in Pyong-Yang met een speldje van de Grote Leider, organiseren reizen naar deze misschien wel meest kwaadaardige staat ter wereld en willen een Noord-Koreaans restaurant openen in Amsterdam. En nu dus de Dag van de Noord-Koreaanse film. Maar nee, ze zijn geen spreekbuis van Pyong-Yang.

Binnenkort in De Fabriek: de dag van de Derde-Rijksfilm. Anton 1: “Het is lastig om te zeggen of het een dictatuur is of niet.” Anton 2: ” “Wie ben ik om te zeggen dat het verkeerd zal zijn?” Anton 1: “Alles wordt altijd verkeerd uitgelegd.” 

1 gedachte over “Noord-Korea”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *