Corporaties in de knel

Uit een gisteren gepubliceerd onderzoeksrapport van KPMG: 90% van de Nederlandse woningcorporaties gaat reorganiseren. Het is financieel niet best gesteld met de meeste woningbouwverenigingen. Een stagnerende woningmarkt, de crisis, in het recente verleden genomen risico’s, corebusiness-vreemde activiteiten; het zijn enkele van de oorzaken waardoor het nu zo belabberd gaat.

Van de woningbouwverenigingen die in Zaanstad opereren was al bekend dat de Rochdale-leiding er een potje van had gemaakt. Het gevolg: de corporatie moest een groot aantal projecten uit- of afstellen. Parteon, de grootste speler op de Zaanse markt, heeft een tijdje terug al laten weten veel last te hebben van de in regel 1 genoemde problemen. En ook ZVH moest zich aanpassen aan de nieuwe tijd

Parteon heeft in 2009 besloten zich meer te gaan concentreren op haar kerntaken: het verhuren van woningen. ZVH volgde al snel met soortgelijke voornemens. De Zaanstreek lijkt wat dat betreft voorop te lopen in corporatieland. Maar het lijkt geen kwaad te kunnen om weer te gaan doen waar de woningbouwverenigingen ooit voor zijn opgericht: het bouwen voor en verhuren aan mensen die een betaalbare woning nodig hebben. Allerlei poespas daar omheen (het neerzetten van scholen en viaducten, het inrichten van de straat) is een taak voor de overheid of de (andere) private sector.    

0 gedachten over “Corporaties in de knel”

  1. Slopen van sociale huurwoningen; verkoop van huurwoningen; lange wachtlijsten; jongeren en starters mogen het langste wachten; doorstromers hebben ook al weinig kansen; banken geven dankzij de crisis minder snel hypotheken; huizen staan zeer lang http://bit.ly/Te-Koop. Het is tijd dat betaalbaar wonen weer mogelijk wordt en daarvoor moeten de dames en heren beleidsmakers heel wat anders doen dan denken dat de ’the sky the limit is’.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *