Den Uylbrug

Er wordt hard gewerkt aan de verbreding van de Den Uylbrug. Eind 2012 moet het werk klaar zijn, vertelden gemeentevertegenwoordigers gisteravond aan de in groten getale opgekomen omwonenden. De brug wordt stiller dan nu het geval is, dankzij ZOAB, nieuwe geluidsschermen en een aangepaste brugklep en ondanks een verhoging van de maximumsnelheid (van 50 naar 70 kilometer). Dat het lawaai en de roetuitstoot van langsrijdende brommers en scooters niet was meegenomen in de berekening bleek pas toen er naar werd gevraagd.

Een suggestie om bamboe langs de snelweg te planten, werd weggewuifd, want dat ‘kan wel een meter per dag groeien’ en was dus niet te onderhouden. Misschien moeten de ambtenaren even op bezoek bij hun Amsterdamse collega’s, die momenteel de mogelijkheid onderzoeken bamboe langs de snelwegen te poten. Volgens het hoofdstedelijk ingenieursbureau is bamboe goedkoper, milieuvriendelijker en effectiever dan andere beplanting. En het is er in allerlei (onderhoudsarme) soorten en maten.

Ter bestrijding van de toenemende uitstoot van afvalstoffen plant de gemeente Zaanstad liever ‘dustkillers’, een soort haag die autoroet moet absorberen. Twee jaar geleden kapte de gemeente honderden bomen en struiken die als een filter werkten en binnenkort komen daar boompjes en hagen voor terug, zij het veel minder dan voorheen. Tel uit uit je winst.

Er was ook goed nieuws, voor de historici onder de bewoners. Ver terug in de vorige eeuw voer er een pont tussen het Vissershop en de Havenbuurt. Die pont komt, zij het op een ietwat gewijzigd traject, terug. Zes tot negen maanden lang. Zo lang duurt het namelijk om de nieuwe fietsbrug aan te brengen, terwijl de oude al heeft plaatsgemaakt. 

Enig idee hoe die oude veerverbinding heette? Die heette ‘het pontje van Schaap’. Ik zeg doen. 

0 gedachten over “Den Uylbrug”

  1. Pontje van Schaap? Dan heb je helemaal geen tijd meer om boeken te schrijven, Erik. Of je moet een schoolverlater inhuren. Daalt de jeugdwerkloosheid ook weer een beetje. Erik blij, fietsers blij, PVDA blij en Barbara Visser blij. Oplossingen zijn soms zo simpel, he?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *