Koetjesreep

Veel Zaans erfgoed is vaak belicht, in bladen, boeken en op film. En terecht. Maar volgens mij was er tot voor kort een lacune in de regionaal-historische lectuur. Een geschiedkundig gemis was het. Hij heeft geen plek gekregen in de Zaanse canon. Zelfs de Zaanse Encyclopedie wijdt er geen apart lemma aan. En dat terwijl werkelijk iedere Nederlander, en velen daarbuiten, de smaak kennen. Wat zou Nederland zijn zonder de Koetjesreep? Ooit bedacht in en gemaakt door de Wormerveerse Pette-fabriek. Oer-Hollands, met zijn Delftsblauwe opdruk van een glazig voor zich uitstarende koe. Met nauwelijks cacao. En daardoor spotgoedkoop. Een paar jaar geleden dreigde deze reep uit de handel genomen te worden, maar dat is gelukkig op het nippertje voorkomen.  

Het heeft even geduurd, maar er is nu erkenning. En wel in de vorm van een website  ter ere van de Koetjesreep. Het werd tijd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *