Heldenpenning afgeschoten

Eerste gedachte: “Wat een stelletje hufters.” Tweede gedachte: “Een raad die dit laat passeren kan zichzelf opheffen.”

In november 2008 nam de gemeenteraad unaniem een door ROSA geïnitieerde motie aan om een Zaanse Heldenpenning in te stellen. Er zijn meer gemeenten die zoiets hebben; een waarderingsprijs voor jongeren. Oss bijvoorbeeld. En WageningenNijmegen. Amersfoort. Almere. Dongen. Landerd. En Oosterhout. Om maar een paar plaatsen te noemen.

Met het lintje wordt gemeentelijke waardering uitgedrukt voor een goede daad. Variërend van het regelmatig assisteren van hulpbehoevenden tot het redden van een hond uit het water. Het bleef lang stil, maar eind 2009 schreef het college in de begroting 2010-2013 dat de Heldenpenning er in 2010 zou komen. Kort voor dat jaar ten einde liep, schreef ik het college een brief. Waar die beloofde penning toch bleef. Het antwoord liet op zich wachten. Tot vorige week, toen B&W besloot af te zien van de Heldenpenning. Een antwoord op mijn brief uit december 2010 heb ik nog altijd niet ontvangen (Allen: “Zo zijn onze manieren. “), maar de gemeenteraad mocht het ‘heuglijke’ besluit inmiddels wel vernemen. (Had ik die brief niet geschreven, dan had de raad overigens naar alle waarschijnlijkheid nooit iets gehoord.) De B&W-motivering: “Het formeel invoeren van de Zaanse Heldenpenning vanuit het programma Jeugd voegt niets toe aan het huidige waarderingsbeleid van gemeente Zaanstad.”

Het woord van een unanieme gemeenteraad is blijkbaar niets waard. Een eerder gedane B&W-belofte evenmin. Het lijkt nieuw gemeentebeleid te zijn (denk aan de verbroken belofte over het wegsturen van de bajesboot in 2011 en het weinig eensgezinde optreden van de raad hiertegen), ware het niet dat het vorige  college ook nog wel eens een raadsmeerderheid negeerde.

Vies spelletje toch, de politiek.
Protesten kunt u overigens kwijt bij de behandelend ambtenaar, Ted Kuiper: (075) 6552412, t.kuiper@zaanstad.nl. En natuurlijk bij het college van B&W.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *