Bajesbotenbesluit

Gisteren praatte de gemeenteraad voor de tweede keer over het al dan niet langer laten liggen van de drijvende gevangenissen voor mensen zonder geldige verblijfspapieren. Of de gemeente zich houdt aan haar eigen belofte dat de bajesboten in september 2011 Zaanstad dienen te verlaten, ligt in handen van de PvdA-fractie. Hun eigen wethouder Harm Jan Egberts zegde in 2006 en 2007 meermalen toe dat de pontons, waar jaar na jaar tal van mensenrechten worden geschonden, niet langer zouden blijven dan de gemeenteraad werd toegezegd. Maar anno 2011 twijfelt zijn eigen partij, zo vertelden diverse fractieleden, over het al dan niet verlengen van het botencontract. De PvdA is verdeeld. Zelfs met iemand als Louis Groen in de gelederen, prominent lid van Amnesty International en mede-initiator van het Zaanse Mensenrechtenmonument

De fracties van GroenLinks, ROSA, SP, ChristenUnie, D66, POV, PvdIJ, Groep-Dissels en DZ (vergeet ik niemand?) zullen tegen een langer verblijf stemmen. Verreweg de meeste partijen dus. Maar dat is toch niet voldoende voor een raadsmeerderheid. En aangezien partijen als de VVD, ZOG en ToN voor het verlengen van een vergunning zijn, ligt de bal -zoals wel vaker- bij de PvdA.

Ik ben bereid ver te gaan om die vermadelijde bajesboten zo snel mogelijk uit Zaanstad te zien vertrekken. Heel ver. Daarom, beste partijgenoten van Job, deze belofte: als jullie fractie in zijn geheel stemt tegen een langer verblijf van die pontons in Zaanstad word ik lid van de PvdA.

Het wordt uiteraard wel een dubbellidmaatschap. Ik blijf ROSA, de enige partij die in 2006 om principiële redenen tegen deze Zaanse schande stemde, natuurlijk trouw.

 PvdA-fractievoorzitter Songül Mutluer

0 gedachten over “Bajesbotenbesluit”

 1. Zo, jij durft wel heel ‘ver’ te gaan. PvdA-lidmaatschap aangaan als de bajesboten vertrekken met de volledige steun van de PvdA-fractie om de meerderheid te halen in de raad. En dan ook nog eens een dubbellidmaatschap. Natuurlijk ROSA blijft jouw club, maar staat er niet iets in de statuten van de PvdA dat zo’n dubbellidmaatschap niet mag? En kennelijk weet je meer over de krachtsverhoudingen binnen de PvdA-fractie, namelijk dat men verdeeld is over de bajesboten. Klein boefje! Straks pakken ze je nog op en zetten ze je vast in de baj….. Maar alle gekheid op een stokje. Ja, het wordt tijd dat die boten verdwijnen. En dat kan alleen met zoveel mogelijk steun. Ik hoop dat jouw oproep werkt!

 2. Beste Eric
  Je zal wel boos hierom worden maar dit stond op de site van het NH dagblad ik denk dat deze mijnheer of mevrouw redelijk verwoordt wat het merendeel van het electoraat als mening heeft op de door jou zo verfoeide bajesboten.

  Zou belachelijk zijn als dit dicht gaat er werken meer dan 250 mensen en dat is goed voor de economie.
  Verder worden er dagelijks maaltijden brood etc etc bezorgd voor vele gedetineerden dat is ook belangrijk voor de regio.
  En ik denk dat de meeste van die illigalen die er zitten illigaal verklaard zijn *(verblijfsvergunning ingetrokken) omdat ze wel iets geflikt hebben.
  De meesten zitten niet daar omdat ze zweetvoeten hebben.
  Open houden die schuiten op die oude houthaven kunnen nog wel 3 van die detentie platforms die illigalen kunnen maar beter achter tralies zitten dan dat ze overal uit inbreken gaan.
  Dus Zaanstad gewoon houden die boten

  1. Van iemand die zelfs het woord ‘illegaal’ niet juist weet te schrijven ben ik niet erg onder de indruk. En dat de meerderheid van de mensen het met zo’n stelling eens zal zijn; one million lemmings can’t be wrong?

   1. Beste Erik
    Vind je het niet heel kinderachtig om iemand op een Skreivvaut te beoordelen ,ik denk dat het merendeel van de gewone niet ultra linkse mensen het met deze mijnheer of mevrouw eens is>
    Succes je meeste colloms zijn leuk alleen wat de drijvende bajes betreft zie je het erg vertroebeld

 3. Pingback: De zoveelste gebroken belofte over de Zaanse bajesboten | Doorbraak.eu

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *