Ivoorkust

Het blijft een beetje onzichtbaar, met concurrenten als Libië, Egypte, Tunesië en Oman, maar ook in Ivoorkust is het onrustig. Terwijl de landen in het Midden-Oosten bijna dagelijks de voorpagina’s halen, is de burgeroorlog in Ivoorkust verbannen naar -op z’n best- de binnenpagina’s. Libië heeft olie en drie Nederlandse gijzelaars, Egypte vervult een politiek-economische spilfunctie, Beatrix dineerde in Oman en Tunesië is een redelijk populair vakantieland. Wellicht mede daarom dat er zoveel aandacht was en is voor deze landen.

Misschien dat die er nu ook snel komt voor Ivoorkust, waar de aanhangers van de zittende (corrupte) president Laurent Gbagbo en de door hem niet erkende verkiezingswinnaar Alassane Ouattara elkaar op leven en dood bestrijden. De reden: Ivoorkust is de grootste cacao-exporteur ter wereld. Gbagbo heeft gisteren in één klap de totale vaderlandse cacao-industrie genationaliseerd. En daarmee ook de bezittingen van buitenlandse bedrijven in de chocolade-industrie. 

Nergens wordt zoveel cacao verwerkt als in de Zaanstreek. ADM en Gerkens zijn immense spelers op de wereldmarkt. Maar hoe groot ze ook zijn, sinds gisteren zijn ze al hun bezittingen in Ivoorkust kwijt. En dat geldt ook voor Verkade (United Biscuits) en een aantal kleinere Zaanse spelers op de Ivoriaanse markt. Eens zien hoe lang het duurt voor Ivoorkust de voorpagina van het Noordhollands Dagblad beheerst. Want ook daar geldt nog steeds: nieuws is het aantal doden gedeeld door het aantal kilometers.    

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *