200 jaar Zaandam

Zaandam bestaat dit jaar twee eeuwen en dat vieren we. Met plat vermaak. En veel drank. Drie dagen lang, in september. En per dag komen er wel honderduizend mensen op af, aldus zakenman/feestvierder Ruud Moes. Dat moeten we met een flinke korrel zout nemen. Moes verkondigde ook al eens een hotel van honderd meter hoog te gaan bouwen tegenover het Zaantheater. Zelfs één meter bleek niet haalbaar. Dus als Moes tegen de krant zegt: “Ik denk dat we het grootste evenement ooit in Zaandam gaan organiseren”, houd dan rekening met een overmaats feestje. Punt.

Omdat we in Zaandam goed zijn in het vereren van dictators (Czaar Peter!) halen we dit keer Napoleon Bonaparte van stal. Die zag in 1811 de Zaan en zou toen ‘sans pareil’ hebben gezegd. Waarna hij in Rusland honderdduizenden soldaten de dood injoeg, als een Hitler avant la lettre. Op 23 september kunnen we getuige zijn van een regiment ‘Franse soldaten’ dat onder leiding van ‘Napoleon’ naar het voormalige stadhuis op de Burcht marcheert. Dat is ook meteen zo’n beetje het enige ‘Zaanse’ feestelement Vervolgens gaat het pas echt los, met de Toppers (René Froger en zijn maatjes), Wolter Kroes -vooruit, die is ook Zaans-, Karin Bloemen, Lee Towers en meer van dergelijke low culture. Er zijn de onvermijdelijke oude ambachten, er komen dansgroepen, er is een TROS-‘Sterrenparade’ en er vaart een botenparade. En dat allemaal voor het luttele bedrag van anderhalf miljoen euro.

Wat een ellende.    

0 gedachten over “200 jaar Zaandam”

  1. Zo en wat zijn we weer vriendelijk voor elkaar, zo zie je maar weer hoe mensen denken over een ander , omdat ze zelf geen poot uitsteken en de andere maar afkatten. Beetje laag vindt ik dit !

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *