Zaans groen

Merkwaardig stukje in Dagblad Zaanstreek van afgelopen zaterdag. “De naam Zaans Groen is pas van na de Tweede Wereldoorlog”, vertelde onderzoeker Rob van Maanen tegen de krant. De heer Van Maanen is medewerker van Het Kleurbureau en heeft onderzoek gedaan naar de beschildering van de oude Zaanse houten panden. “Daarvoor gebruikte men vooral lichte kopergroenen op basis van lijnolie.” Met het ontstaan van de Zaanse Schans, een halve eeuw geleden, zou ook de naam Zaans Groen zijn ontstaan, aldus de onderzoeker. 

Het lijkt me een onhoudbare stelling. In december 1944 verscheen het eerste numer van het literaire blad Zaans Groen. De naam was een verwijzing naar de lang houdbare verf op de houten panden in deze regio. Het eerste exemplaar had een, hoe kan het anders, Zaans-groene omslag. De initiatiefnemers van de clandestiene publicatie (er zouden er vier verschijnen) waren de oer-Zaankanters Klaas en Martine Woudt.

Niks naoorlogs. Zaans Groen bestond al voor die tijd, mijnheer Van Maanen. 

illustratie

Het eerste exemplaar van Zaans Groen

0 gedachten over “Zaans groen”

  1. rob van maanen

    Klopt. De naam Zaans Groen werd inderdaad door de makers van het tijdschrift bedacht als verwijzing naar het groen dat ook toen al in de Zaanstreek aanwezig was, en naar het veelal jonge, debuterende talent dat bijdroeg aan het tijdschrift. De term Zaans Groen zoals ik die gebruik staat echter voor de kleuren van de Zaanstreek zoals die in heel Nederland bekend zijn geworden, vooral door het succes van de Zaanse Schans.

  2. rob van maanen

    Heb het nog even opgezocht bij Piet Calis (Het ondergronds verwachten):
    “De naam voor het blad, Zaans Groen, werd bedacht door de tekenares Ties Stuurman, die hierbij geïnspireerd werd zowel door het feit dat de meeste medewerkers aan het nieuwe tijdschrift debutanten waren als door de traditionele kleur van de huizen in de Zaanstreek, die geschilderd werden in het licht- en weerbestendige groen.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *