Heldenpenning (slot)

De gemeenteraad sloeg donderdag wat piketpaaltjes. En terecht. B&W wilde, ondanks een eerdere belofte, niet overgaan tot het instellen van een Heldenpenning (een waarderingsprijs voor kinderen die iets moois hebben gedaan voor de samenleving). En dat terwijl toch de voltallige raad in 2008 haar instemming had betuigd met dit ROSA-initiatief. Enfin, de raad pikte die dwarsigheid niet en wethouder Corrie Noom ging eergisteren overstag. Eind goed, al goed? Bijna.

Een deel van de raad had blijkbaar behoefte om het in 2008 gehouden debat over de penning over te doen. Het accent kwam niet alleen te liggen op de misstap van B&W, maar ook op de vorm van de prijs. En de naamgeving. Er werd geopperd de heldennamen op de muur van het stadhuis te zetten. Om scholen te betrekken bij de nominaties. En GroenLinks-vertegenwoordiger Paul Laport wilde zelfs een andere naam voor de penning. Dit leek te veel op ‘hondenpenning’. (U moet eens weten wat ik soms denk bij de naam GroenLinks. Maar dat mag nog geen reden zijn om tot afschaffing over te gaan.)

Ik zou zeggen; laat B&W de verdere invulling doen. Conform het voorstel uit 2008. Het had het college gesierd als ze de afgelopen twee jaar continuïteit van beleid had getoond, door die Heldenpenning in te voeren. En het was verstandig geweest als de raad diezelfde continuïteit had getoond, door zich afgelopen donderdag te focussen op de faux pas van B&W en er niet nog van alles bij te halen dat in 2008 al was afgehandeld.

Overigens, de naam Heldenpenning is in meer gemeenten in gebruik. En vliegtuigredder Jasper Schuringa heeft er ook één gehad.

 Utrechtse winnaar van een Heldenpenning

2 gedachten over “Heldenpenning (slot)”

  1. Uit bovenstaande stukje zou je op kunnen maken dat de GroenLinks-fractie heeft gepleit voor afschaffing van de heldenpenning. Niets is minder waar. Alle aanwezige partijen waren eensgezind en zeer sterk voor het behoud van de prijs. Ook GroenLinks.
    Mijn suggestie om de prijs een andere naam te geven heb ik tijdens het Zaanstad Beraad toegelicht. Ik sprak daar mijn waardering uit voor de fantastische naam Hotze de Roosprijs. Die prijs zou ik veel liever winnen dan bijvoorbeeld de ‘kinderliteratuurpenning’, zelfs al komt het inhoudelijk op hetzelfde neer. Ik kan me voorstellen dat de naam ‘heldenpenning’ voor kinderen nogal ouderwets klinkt. Vandaar mijn oproep iets beters/aantrekkelijkers te verzinnen.
    Het had Erik Schaap gesierd als hij deze toelichting had gegeven in plaats van na te wauwelen wat in het NHD stond.

    1. Kameraad Laport, wat een zware woorden. ‘Gewauwel’, toe maar. En dat allemaal nadat u mijn verhaaltje niet goed had gelezen. Nergens staat de suggestie dat GroenLinks de Heldenpenning wilde afschaffen. Wel staat er dat de naam Heldenpenning wat u betreft anders diende te worden. En dat hoofdstuk, plus de rest van de besluitvorming, had de gemeenteraad (en B&W) al in 2008 afgehandeld. GroenLinks incluis. Een goede raad verricht geen dubbel werk. En komt zeker niet terug op een eerder genomen besluit, bijzondere omstandigheden daargelaten. Die er ten aanzien van de Heldenpenning niet waren. U heeft, kortom, uw huiswerk niet goed gedaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *