Ruud Vreeman

Vandaag presenteert Ruud Vreeman in Tilburg zijn boekje Lerend leven. Het eerste exemplaar is voor Felix Rottenberg. Volgende week komt Vreeman zijn werk presenteren in Zaanstad, naar verluidt in aanwezigheid van Job Cohen. 

Afgelopen donderdag belde Ed Anker me over deze publicatie. Ed -voormalig raadslid in Zaanstad, oud-Kamerlid en tegenwoordig werkzaam bij de Evangelische Omroep- was op zoek naar iemand die Vreeman een beetje kon duiden in het EO-programma ‘Dit is de dag’.  Hij dacht aan de voormalige wethouders Daan Sanders en Harm Jan Egberts of aan mij. Ik adviseerde Ed om Sanders te bellen, omdat die als raadslid en als wethouder nauw en lang met Vreeman had samengewerkt en er ongetwijfeld een eigenzinnige mening over had. Aldus geschiedde.

Al pratend met Ed schoten me diverse herinneringen door het hoofd. Hoe Vreeman en Sanders, ziedend van woede, aangifte tegen me deden omdat ik de wethouder op het ROSA-clubblad zou hebben afgebeeld als Adolf Hitler. Mijn bezoek aan Vreeman kort na de moord op Pim Fortuyn, waarbij Vreeman enigszins geëmotioneerd een boek tevoorschijn haalde dat hij samen met Fortuyn had geschreven. (De twee waren goed bevriend, tot Fortuyn een vilein stuk aan Vreeman wijdde, ik meen in het Haarlems Dagblad). Vreeman die nooit zijn ongelijk wilde toegeven. Vreeman de bluesgitarist. Vreeman als aimabele, aanraakbare burgemeester. 

Vreemd genoeg komt Vreeman niet voor in de veelgeprezen (deel-)biografie over Jaap Meijer, geschreven door Evelien Gans. En dat terwijl de vader van Ischa toch een belangrijke rol heeft gespeeld in Vreemans leven. Hij had veel over deze schrijver/leraar kunnen vertellen. In deel 2 misschien alsnog? Jaap Meijer komt aan bod in Vreemans herinneringen, evenals bijvoorbeeld Leny Vissers en Pim Fortuyn. Het is een autobiografische gedachtenschets en misschien best wel de moeite waard (ik heb het nog niet kunnen lezen).

Voor de liefhebbers van Vreeman-oude-stijl is er op de tweedehands markt overigens nog een ander boekje van zijn hand te vinden. Uit de tijd dat hij nog heel links was, 1978. Het heet Discussie brochure, Jonge strijd, een schets van de ontwikkeling van de jongerenbeweging in (en variant aan) het Nederlands Verbond van Vakverenigingen (sorry voor de titel). Het is verkrijgbaar bij boekhandel Rosa…

Ruud Vreeman (midden) leest voor uit eigen werk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *