Het schip in met Fred

Gisteren onder ogen gekregen, een brief van de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie. Ook wel Fred Teeven genaamd. De brief is gericht aan B&W van Zaanstad, dat namens de gemeenteraad wilde weten hoe het verder moet met de bajesboten die al een paar jaar in de Achtersluispolder liggen. Het antwoord van Fred, kort samengevat: de gemeenteraad kan wel willen dat die boten in september 2011 verdwijnen, maar ik laat ze lekker liggen tot maart 2013. Of nog langer.

Fred wil de opening van de nieuwe gevangenissen bij Schiphol en in het Zaandamse Hoogtij laten aansluiten op ‘de uitfasering van detentieplekken te Zaandam’. Hij vermeldt in zijn brief wel wanneer de gevangenis op Schiphol opengaat (‘ultimo 2012’), maar niet vanaf wanneer die op Hoogtij gasten mag ontvangen. Geen wonder; het is een utopie te denken dat die gevangenis er in maart 2013 staat. Maar dat is geen probleem voor Fred. De bajesboten ‘kunnen in de toekomst bijvoorbeeld ingezet worden als Huis van Bewaring of voor het opvangen van andere doelgroepen’. (…) “Ik acht het wenselijk dat beide platforms voor onbepaalde tijd in Zaandam in gebruik kunnen blijven.”

In zijn brief refereert Teeven ook nog aan een met Zaanstad in november 2010 overeengekomen planschadeovereenkomst, volgens hem een aanwijzing dat de bajesboten minstens tot 2013 mogen blijven liggen. Dat roept vragen op. Waarom is de gemeenteraad niet geïnformeerd over die overeenkomst? En hoe kan het dat B&W die overeenkomst is aangegaan, terwijl ROSA al in januari 2010 de schriftelijke vraag aan B&W stelde (destijds niet beantwoord en een paar maanden later dus nog maar eens herhaald) wanneer die vermadelijde boten uit Zaanstad zouden vertrekken.  

De gemeenteraad heeft in 2006 de plechtige belofte gekregen dat de bajesboten na vijf jaar zouden verdwijnen. Dat is toen ook aan de Zaanse bevolking verteld. Maar als het aan Fred ligt wordt dat 2013. Of later. Of nooit (‘onbepaalde tijd’). De firma List&Bedrog doet weer eens goede zaken.    

 Fred

0 gedachten over “Het schip in met Fred”

 1. Ik denk dat dhr Teeven met deze brief meer de gevoelens van de zaankanters weergeeft dan het uitgebreide gelul van Rosa en Joke Kuyt*(Kaviaar)
  Lijkt me heel normaal om te proberen mensen hun werkgelegenheid te laten behouden.
  En met de nieuwe wetgeving in Nederland zou het zo maar kunnen dat er veel te weinig cappaciteit is om de zogenaamde illigalen tijdelijk in detentie te houden.
  Tot er tot uitzetting over gegaan kan worden.
  Veel van deze mensen wisten 6 jaar geleden ook al dat ze niet in NL mochten blijven maar door het jurridisch rekken van de verblijf status zijn er veel nog steeds hier.Nu er eindelijk een staatssecretaris er iets aan probeert te doen gaat de lokale spinterpartij muiten.
  Gewoon laten die bajesboten ze voldoen prima en geven ook nog een economische impuls.
  PS. Hopelijk heb ik niet te veel stijl of schrijf fouten, indien wel sorry.

 2. Mij lijkt de conclusie duidelijk: met de overheid kun je geen langlopende afspraken maken. Nieuwe mensen, nieuw beleid.Natuurlijk is de situatie op de boten onmenselijk maar wat is het alternatief? Mensen binnen laten waar NL geen werk en plaats voor heeft lijkt mij ook niet wenselijk. Rosa/GL/SP gaan die mensen niet onderhouden dus hogere belastingen? Wie het weet mag het zeggen.

 3. ik vind de reacties wel erg kortzichtig. Alsof vluchtelingen de keuze hebben om dit leven aan te gaan. Als de Engelsen in de 2de wereldoorlog ook zo gereageerd hadden als Nederlandse vluchtelingen met een roeibootje aan kwamen bij de kust. En je dan terug geduwd hadden met: zoek het maar uit. Zo een gevoel krijg ik als mensen dit nu weer zeggen over mensen die veiligheid zoeken uit het oorlogs- of ander geweld gebied. Vroegere groepen zoals de Hongaren of Vietnamezen konden toch ook goed worden opgevangen hier? En in de toekomstige jaren zie je dat er tekorten komen op de arbeidsmarkt. Moeten we dan wel weer mensen halen uit Noord afrika oid. En trouwens een groot deel van mijn familie is in de 60 en 70 en 80 jaren geemigreerd naar Australie, Nieuw Zeeland , Canada. Die hadden een eigen keuze om naar een ander land te gaan. Deze vluchtelingen dus niet

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *