Lucas Reijnders

Achter mijn woning zijn de afgelopen week twee handjesvol bomen geplant. Ze maken deel uit van het groenproject dat bedoeld is om de milieuschade van de te verdubbelen Den Uijlbrug te beperken. ‘Dustkillers’ heet de beplanting die her en der langs de weg wordt neergezet (nadat Zaanstad ter plekke eerst honderd mooie, oude bomen liet kappen), en het zou volgens de gemeente hartstikke goed helpen bij het bedwingen van de auto-uitstoot.Een paar jaar geleden nodigde ROSA Lucas Reijnders uit voor een lezing. Een van de aanwezigen vroeg naar het positieve milieu-effect van bomen die dustkillers genoemd werden. Reijnders was duidelijk: “De enige boom die echt helpt is een boom dwars over de weg.”

Lucas Reijnders gaat met pensioen. Het ‘geweten van de milieubeweging’, zoals hij vaak werd genoemd, blijft gelukkig wel publiceren.  De hoogleraar Milieuwetenschappen wist bijna veertig jaar lang op heldere wijze duidelijk te maken dat we beter om dienen te gaan met natuur en milieu. Zo nu en dan kwam hij naar de Zaanstreek. Niet alleen vanwege zijn (verre) familie daar, maar ook om advies of lezingen te geven. Die keer dat ik hem vroeg om in De Groote Weiver zijn verhaal te vertellen, staat me nog goed bij. Vanwege de hoge opkomst en Reijnders’ waterdichte, geanimeerde verhaal, en omdat hij zei absoluut geen vergoeding te willen voor zijn werk. Lucas Reijnders is gedreven, bescheiden en geleerd. Een mooie combinatie. We zullen hem nog missen, als hoogleraar.    

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *